Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowy piegusek

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 10 dkg
cukier 1 szklanka
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 mały
MAK MIELONY 1 szklanka
mleko 1 szklanka
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Makowy piegusek

Kroki postępowania

1
Miękkie masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Kiedy masa będzie puszysta i kremowa dodać jajka, cały czas ucierając.
Krok 1 - Makowy piegusek foto
2
Mąkę przesiać razem z proszek do pieczenia, wsypać do masy. Dodać mielony suchy mak oraz mleko.
Krok 2 - Makowy piegusek foto
3
Dobrze wszystko wymieszać. Przełożyć do formy babkowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką lub użyć silikonowej bez smarowania.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 160 stopni ok. 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy.
Krok 3 - Makowy piegusek foto
4
Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem lub polukrować, jak kto woli.
Krok 4 - Makowy piegusek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 27.12.2013 17:40
smaczne ciacho
fotoviderek 03.04.2013 09:57
Lubię takiego pieguska :)
Boska_Agatka 30.03.2013 20:52
Super gorąco polecam
Janina 30.03.2013 20:35
Wszystkie babki smaczne
Megg 30.03.2013 20:16
pyszne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak