Makowo serowy duet ze śliwkami

Makowo serowy duet ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód

  • ciasteczka czekoladowe

    300 gram
  • masło lub margaryna

    100 gram

masa makowa

  • mak

    1,5 szklanka
  • mleko

    3 szklanki
  • rodzynki

    3 łyżki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    3 łyżki

masa serowa

  • ser biały

    500 gram
  • śmietana 30%

    110 mililitrów
  • cukier

    100 gram
  • jajko

    3 sztuki
  • mąka ziemniaczana

    1,5 łyżki

dodatkowo

  • suszone śliwki kalifornijskie

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Makowo serowy duet ze śliwkami

Kroki postępowania

Krok 1 - Makowo serowy duet ze śliwkami foto
Spód:
Ciastka mielimy lub kruszymy wałkiem bardzo drobno. Masło rozpuszczamy i studzimy. Ostudzone masło wlewamy do pokruszonych ciastek. (jeśli używamy zwykłych herbatników dodajemy przyprawę do piernika)
Ciastka wymieszane z masłem przekładamy do tortownicy (śr.26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy. Odstawiamy na kilka minut do lodówki aby spód stwardniał
Krok 2 - Makowo serowy duet ze śliwkami foto
Przygotowujemy masę makową:
Mak gotujemy około 15 minut w mleku często mieszając.Po ugotowaniu odsączamy resztę mleka a mak mielimy.Do zmielonego maku dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki.
(wersja mniej pracochłonna: kupujemy gotową masę makową w sklepie)
Krok 3 - Makowo serowy duet ze śliwkami foto
Masę makową wykładamy na spód z ciasteczek, dociskamy łyżką, na maku układamy śliwki
Krok 4 - Makowo serowy duet ze śliwkami foto
przygotowujemy masę serową:
Ser miksujemy dodając śmietanę, cukier. Kiedy składniki dokładnie się połączą dodajemy po jednym jajku i miksujemy dalej. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy

Krok 5 - Makowo serowy duet ze śliwkami foto
Na śliwki wlewamy masę serową.
Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika przykryty folią aluminiową, uważając aby nie dotykała sera.
Pieczemy w 170 C około 80 minut, po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 10- 15 minut

Dobrze jest na dnie piekarnika postawić żaroodporne naczynie wypełnione wodą dzięki temu wierzch sernika nie będzie pękał.
Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

wwwiolka 09.02.2015 11:56
Bardzo fajny przepis.
Wacław 09.02.2015 11:24
znakomite ciasto !
IZABELA29 09.02.2015 08:24
lubię takie połączenie smaków
stokrotka 08.02.2015 22:53
z pewnością jest pyszne
Kuchenka 08.02.2015 21:25
rewelacyjnie wygląda i wspaniale się zapowiada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat