Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
spód
-
ciasteczka czekoladowe
300 gram -
masło lub margaryna
100 gram
masa makowa
-
mak
1,5 szklanka -
mleko
3 szklanki -
rodzynki
3 łyżki -
skórka pomarańczowa kandyzowana
3 łyżki
masa serowa
-
ser biały
500 gram -
śmietana 30%
110 mililitrów -
cukier
100 gram -
jajko
3 sztuki -
mąka ziemniaczana
1,5 łyżki
dodatkowo
-
suszone śliwki kalifornijskie
1 opakowanie
Przepis i sposób przygotowania Makowo serowy duet ze śliwkami
Kroki postępowania

Ciastka mielimy lub kruszymy wałkiem bardzo drobno. Masło rozpuszczamy i studzimy. Ostudzone masło wlewamy do pokruszonych ciastek. (jeśli używamy zwykłych herbatników dodajemy przyprawę do piernika)
Ciastka wymieszane z masłem przekładamy do tortownicy (śr.26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy. Odstawiamy na kilka minut do lodówki aby spód stwardniał

Mak gotujemy około 15 minut w mleku często mieszając.Po ugotowaniu odsączamy resztę mleka a mak mielimy.Do zmielonego maku dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki.
(wersja mniej pracochłonna: kupujemy gotową masę makową w sklepie)


Ser miksujemy dodając śmietanę, cukier. Kiedy składniki dokładnie się połączą dodajemy po jednym jajku i miksujemy dalej. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy

Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika przykryty folią aluminiową, uważając aby nie dotykała sera.
Pieczemy w 170 C około 80 minut, po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 10- 15 minut
Dobrze jest na dnie piekarnika postawić żaroodporne naczynie wypełnione wodą dzięki temu wierzch sernika nie będzie pękał.
Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Komentarze (5)