Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowo serowy duet ze śliwkami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

ciasteczka czekoladowe 300 gram
masło lub margaryna 100 gram

masa makowa

mak 1,5 szklanka
mleko 3 szklanki
rodzynki 3 łyżki
skórka pomarańczowa kandyzowana 3 łyżki

masa serowa

ser biały 500 gram
śmietana 30% 110 mililitrów
cukier 100 gram
jajko 3 sztuki
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki

dodatkowo

suszone śliwki kalifornijskie 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Makowo serowy duet ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Spód:
Ciastka mielimy lub kruszymy wałkiem bardzo drobno. Masło rozpuszczamy i studzimy. Ostudzone masło wlewamy do pokruszonych ciastek. (jeśli używamy zwykłych herbatników dodajemy przyprawę do piernika)
Ciastka wymieszane z masłem przekładamy do tortownicy (śr.26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy. Odstawiamy na kilka minut do lodówki aby spód stwardniał
Krok 1 - Makowo serowy duet ze śliwkami foto
2
Przygotowujemy masę makową:
Mak gotujemy około 15 minut w mleku często mieszając.Po ugotowaniu odsączamy resztę mleka a mak mielimy.Do zmielonego maku dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki.
(wersja mniej pracochłonna: kupujemy gotową masę makową w sklepie)
Krok 2 - Makowo serowy duet ze śliwkami foto
3
Masę makową wykładamy na spód z ciasteczek, dociskamy łyżką, na maku układamy śliwki
Krok 3 - Makowo serowy duet ze śliwkami foto
4
przygotowujemy masę serową:
Ser miksujemy dodając śmietanę, cukier. Kiedy składniki dokładnie się połączą dodajemy po jednym jajku i miksujemy dalej. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy

Krok 4 - Makowo serowy duet ze śliwkami foto
5
Na śliwki wlewamy masę serową.
Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika przykryty folią aluminiową, uważając aby nie dotykała sera.
Pieczemy w 170 C około 80 minut, po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 10- 15 minut

Dobrze jest na dnie piekarnika postawić żaroodporne naczynie wypełnione wodą dzięki temu wierzch sernika nie będzie pękał.
Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Krok 5 - Makowo serowy duet ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 09.02.2015 11:56
Bardzo fajny przepis.
Wacław 09.02.2015 11:24
znakomite ciasto !
IZABELA29 09.02.2015 08:24
lubię takie połączenie smaków
stokrotka 08.02.2015 22:53
z pewnością jest pyszne
Kuchenka 08.02.2015 21:25
rewelacyjnie wygląda i wspaniale się zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak