Przepis i sposób przygotowania na: Makowo serowy duet ze śliwkami
Kroki postępowania
Ciastka mielimy lub kruszymy wałkiem bardzo drobno. Masło rozpuszczamy i studzimy. Ostudzone masło wlewamy do pokruszonych ciastek. (jeśli używamy zwykłych herbatników dodajemy przyprawę do piernika)
Ciastka wymieszane z masłem przekładamy do tortownicy (śr.26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy. Odstawiamy na kilka minut do lodówki aby spód stwardniał
Mak gotujemy około 15 minut w mleku często mieszając.Po ugotowaniu odsączamy resztę mleka a mak mielimy.Do zmielonego maku dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki.
(wersja mniej pracochłonna: kupujemy gotową masę makową w sklepie)
Ser miksujemy dodając śmietanę, cukier. Kiedy składniki dokładnie się połączą dodajemy po jednym jajku i miksujemy dalej. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy
Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika przykryty folią aluminiową, uważając aby nie dotykała sera.
Pieczemy w 170 C około 80 minut, po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 10- 15 minut
Dobrze jest na dnie piekarnika postawić żaroodporne naczynie wypełnione wodą dzięki temu wierzch sernika nie będzie pękał.
Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.