Makowo orzechowy torcik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt makowy

  • mąka tortowa

    135 g
  • mak

    160 g mielony
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jaja

    6 sztuk

masa orzechowa

  • orzechy laskowe mielone

    350 g
  • masło

    400 g
  • cukier puder

    300 g
  • mleko 3,2%

    350 ml

poncz

  • woda

    200 ml
  • cytryna

    1/2 sztuki
  • spirytus

    3 łyżki

pozostałe

  • powidła śliwkowe

    1/2 szklanki
  • czekolada gorzka

    1/2 tabliczki
  • kakao do posypania

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    5 łyżek
  • dekoracja ażurowa

    1 do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makowo orzechowy torcik  foto
Białka ubijam na pianą sztywną, dodaje cukier stopniowo i dalej ubijam. Dodaję po jednym żółtku i ubijam na puszystą masę. Mak i mąką oraz proszek do pieczenia mieszam. Dodaję stopniowo do jaj i mieszam delikatnie łyżką.
Krok 2 - Makowo orzechowy torcik  foto
Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do piekarnika temp 160- 170 stopni 35-40 minut.
Krok 3 - Makowo orzechowy torcik  foto
Jeszce ciepłe wyjmuję z formy i wykładam na deskę albo raszki.

Krok 4 - Makowo orzechowy torcik  foto
Mleko wlewam do garnka, dodaję orzechy tarte i gotuję na wolnym ogniu.Od zagotowania minutę i wyłączam.

Krok 5 - Makowo orzechowy torcik  foto
Masło temperatura pokojowa ucieram mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję stopniowo wystudzone orzechy i mieszam ręką masę. Muszą być zimne orzechy bo krem zważy się.

Poncz:
Wodę przegotowaną studzę, dodaję spirytus, sok z cytryny

Krok 6 - Makowo orzechowy torcik  foto
Makowy biszkopt kroję ostrym nożem na trzy blaty. Nasączam ponczem, smaruję powidłami, smaruje kremem 1/3 objętości jego. Układam kolejny blat, nasączam, smaruje kremem 1/3 ilości jego, układam ostatni blat.Jego już nie nasączam ale można delikatnie. Boki, górę tortu smaruję kremem, robię dekorację szprycą. Układam czekoladowe listki, kawałki orzechów. Czekoladę ścieram na tarce jarzynowej i posypuje nią boki asymetrycznie. Orzechy kruszę wałkiem. Posypuję także boki. Tort wstawiam do lodówki na trzy godziny przed podaniem. Posypuję kakao używając szablonu gwiazdki który wycięłam z tektury.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jagoda5913 05.04.2017 12:49
pięknie wygląda
dollce 11.10.2015 10:49
rewelacja :)
odjechana 26.12.2014 14:24
Przepiękny! Na pewno też bardzo smaczny :)
fotoviderek 26.12.2014 10:40
Uwielbiam wszystko z makiem, a ten torcik zapowiada się rewelacyjnie :)
Gabi44 26.12.2014 00:07
Wspaniały torcik.
ben-ka 25.12.2014 23:41
Mnie by bardzo smakował.....
Hrabina w kuchni 25.12.2014 23:15
Tort piękny! Ślinka sama leci :)))
bietka 25.12.2014 22:19
musi być bardzo pyszny :)
Jadwiga/Jaga85 25.12.2014 21:47
Pięknie wygląda!
IKrakowianka 25.12.2014 21:38
bardzo apetyczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat