Przepis i sposób przygotowania na: Makowo - kremowa delicja
Kroki postępowania
Do miski robota wlać białka i ubić, gdy będzie prawie ubita dodać cukier i ubijać aż będą sztywne.
Do miski wlać gorącą i przegotowaną wodę, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.
Wystudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Do miski robota wlać mleko, założyć osłonkę zapobiegającą chlapaniu ( jeśli mamy taką w wyposażeniu ) i miksować na wysokich obrotach.
Wsypać proszek karpatkowy i mieszać kilka minut aż krem zgęstnieje.
Jeden z blatów biszkoptowych włożyć do blaszki, nasączyć dowolnym płynem ( u mnie woda z cytryną ),
Na kremie ułożyć delicje i
Wstawić do lodówki aż galaretką całkowicie zastygnie.
Cukier puder wsypać do miseczki, dodać śmietankę i dokładnie wymieszać.
Gotową polewą polać ciasto i posypać posypkami oraz miksem keksowym.
Ciasto odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce do związania.