Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowo-jabłkowe ciasto drożdżowe...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

NADZIENIE

jabłka 6 sztuk
mak 1 szklanka
rodzynki 1/2 szklanki
cukier 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki płaskie
cynamon 1 łyżka
skórka z cytryny 1 łyżeczka/suszona

CIASTO

drożdże świeże 10 dag
mąka tortowa 60 dag
mleko 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajko 2 sztuki "M"
żółtko jajek 6 sztuk "M"
margaryna 12,5 dag
sól - szczypta
żółtko jajek 1 sztuka "M"
mleko 1 łyżka
cukier puder - ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: makowo-jabłkowe ciasto drożdżowe...

Kroki postępowania

1
do misy robota wkruszyć świeże drożdże, wsypać 2 łyżki mąki i cukru, wlać 1/4 szklankę letniego mleka i wymieszać, zostawić na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia
Krok 1 - makowo-jabłkowe ciasto drożdżowe... foto
2
obrane jabłka zetrzeć na tarce na grubszych oczkach, wsypać pozostałe składniki i wymieszać
Krok 2 - makowo-jabłkowe ciasto drożdżowe... foto
3
do podrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól
Krok 3 - makowo-jabłkowe ciasto drożdżowe... foto
4
wlać same żółtka i hakiem na małych obrotach zacząć wyrabiać ciasto
Krok 4 - makowo-jabłkowe ciasto drożdżowe... foto
5
margarynę stopić w garnuszku, wlać 1/2 szklanki mleka, cukier i wymieszać, wystudzić na letnie i wlać w trakcie wyrabiania porcjami do ciasta, ciasto wyrabiać z 6 minut na większych obrotach, przykryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
Krok 5 - makowo-jabłkowe ciasto drożdżowe... foto
6
na podsypaną mąką deskę wyłożyć ciasto, krótko je wyrobić, podzielić na trzy porcje, rozwałkować, nałożyć część nadzienia, brzegi podwinąć i zawinąć ciasno w roladę
Krok 6 - makowo-jabłkowe ciasto drożdżowe... foto
7
układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, żółtko wymieszać z łyżką mleka i pędzelkiem posmarować rolady, ponacinać czubkiem noża aby para miała ujście, zostawić na blaszce na 15 minut
Krok 7 - makowo-jabłkowe ciasto drożdżowe... foto
8
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 25 minut, jeśli się wierzch mocno przypieka to nakryc papierem do pieczenia, upieczone ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest lekkie, puszyste, smakuje z nadzieniem wybornie.............SMACZNEGO!!!
Krok 8 - makowo-jabłkowe ciasto drożdżowe... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 17.03.2017 17:44
dobre ciacho
agaK. 17.03.2017 17:32
Ciekawie wygląda.
Edita 17.03.2017 17:04
smakowicie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak