Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowo- bakaliowy zawijaniec

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
mleko 1 szklanka
cukier 0,5 szklanki
jajko 3 sztuki
sól szczypta
drożdże świeże 5 dag
margaryna 12 dag

NADZIENIE

masa makowa 400 gram, gotowa
kakao 1 łyżka
orzechy włoskie 10 dag
morele suszone 10 dag
jajko do smarowania

DODATKOWO

mleko 1 łyżka
cukier puder 3-4 łyżki
orzechy posiekane do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Makowo- bakaliowy zawijaniec

Kroki postępowania

1
Mleko przelewamy do garnka w którym będzie wyrabiane ciasto. Stawiamy je na gazie i delikatnie podgrzewamy. Do letniego dodajemy łyżkę cukru, rozkruszone drożdże oraz 2-3 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Gotowy rozczyn pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Między czasie rozpuszczamy margarynę.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier kryształ oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę.
Krok 1 - Makowo- bakaliowy zawijaniec foto
2
Ciasto wyrabiamy około 7 minut. Po tym czasie dodajemy tłuszcz. Gotowe ciasto, wyrabiane w sumie około 15 minut, powinno odchodzić od dłoni. Tak przygotowane przykrywamy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
Krok 2 - Makowo- bakaliowy zawijaniec foto
3
NADZIENIE:Na stolnicę podsypaną mąką wykładamy wyrośnięte ciasto. Wałkujemy je na prostokąt o wymiarach około 40x50 cm. Tak przygotowane smarujemy masą makową połączoną z kakao.
Na masę wykładamy posiekane orzechy oraz pokrojone w kostkę morele.
Krok 3 - Makowo- bakaliowy zawijaniec foto
4
Brzegi ciasta delikatne zawijamy do środka, a następnie zwijamy roladę. Roladę przekładamy na blaszkę. Tak przygotowaną przecinamy wzdłuż , pozostawiając jeden nie nacięty koniec.
Krok 4 - Makowo- bakaliowy zawijaniec foto
5
Powstałe połówki rolady zaplatamy ze sobą. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem. Całość pozostawiamy na około 15 minut by ciasto podrosło.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy je około 40 minut w 180°C. Jeszcze ciepłe przekładamy na kratkę, lukrujemy i posypujemy orzechami. Gdy ciasto ostygnie możemy je zajadać.
Krok 5 - Makowo- bakaliowy zawijaniec foto
6
WYKOŃCZENIE: Mleko łączymy z cukrem pudrem, by powstał gęsty, ale lejący lukier. Gotowym smarujemy wyjęte z piekarnika ciasto.
Krok 6 - Makowo- bakaliowy zawijaniec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.01.2017 21:40
Bardzo dobry
iziona 29.12.2016 17:40
Wspaniały !!
asiatok 28.12.2016 21:34
wyjątkowo ładny
Wiktoria29 28.12.2016 21:20
bardzo ładny
Ola1young 28.12.2016 20:07
pyszne ciasto :)
Bernadeta1 28.12.2016 19:12
pysznie się prezentuje
Barbara13 28.12.2016 18:47
Bardzo apetycznie !!!
Konczi 28.12.2016 18:05
wygląda pysznie :)
anka1988 28.12.2016 16:11
super się prezentuje i na pewno smaczny
Madzai 28.12.2016 15:42
wyglada apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak