Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makówki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 400 gram
morele suszone 3/4 paczki
daktyle 1 opakowanie
rodzynki 1 opakowanie
orzechy włoskie do smaku
chałka 1 szt
mleko 3,2% 0,5 litra
miód prawdziwy do smaku
cukier kryształ do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Makówki

Kroki postępowania

1
Morele, rodzynki (żurawina) sparzyć. Owoce pokroić w drobniutką kosteczkę, orzechy zmielić.
Krok 1 - Makówki foto
2
Mak zemleć, sparzyć i dodać do niego miód. Mleko zagotować, dosłodzić do smaku miodem ( ma być słodkie). Kromki strucli moczyć w mleku, wyciągnąć i układać w naczyniu.
Krok 2 - Makówki foto
3
Na namoczone kromki strucli wyłożyć warstwę maku, posypać morelami, daktylami, orzechami, skórką pomarańczową, rodzynkami. Kolejno czynności powtarzać, tak by na samym górze znalazł się mak posypany owocami.
Krok 3 - Makówki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 07.11.2016 09:38
Bardzo lubię makówki ale robię tylko ze zwykłych bułek ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak