Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makówka

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mak 20 dkg
cukier 5 łyżek
bułka 3 szt
morele suszone 5 dkg
mleko 1250 ml
woda 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Makówka

Kroki postępowania

1
Bułki najlepiej z poprzedniego dnia kroimy w kostkę dodajemy rodzynki i pokrojone w kostkę morele.
Krok 1 - Makówka foto
2
Mak mielimy

W garnku zagotować szklankę wody wlać mleko i też zagotować wsypać pomielony mak i cukier .Gotować okóło 10 minut mieszając aby się nie przypaliło.
Krok 2 - Makówka foto
3
Ugotowany mak wlewamy do bułek mieszamy dokładnie ,zamykamy miskę i odstawiamy aż wystygnie.
Krok 3 - Makówka foto
4
Podajemy na zimno.

To danie kuchni sląskiej które się robi na wigilię.

POLECAM !!!
Krok 4 - Makówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 05.02.2014 19:29
Bardzo lubię makówki
romanrafal
romanrafal 25.12.2013 09:18
pyszna makóweczka
Bernadeta1 05.12.2013 08:52
też zawsze na wigilie robimy, smaczna
Margo1 25.10.2013 08:59
nie robiłam jeszcze
Róża1 24.05.2013 20:25
uwielbiam makówkę:-)
fotoviderek 12.03.2013 09:40
Pyszne danie z makiem. Mniam, mniam :)
miszelka 02.01.2013 12:08
Kiedyś próbowałam makówkę i bardzo mi smakowała, muszę spróbować zrobić :)
gusia1000 30.12.2012 01:44
Pycha.
gosia56 26.12.2012 11:12
Bardzo dziękuję za głosy i miłe komentarze
Mysiunia 25.12.2012 17:17
tak nie jadłam, ale lubię mak, więc pewnie też by mi smakowało:)
Katarzyna59 25.12.2012 16:45
fajna
kupiska 25.12.2012 15:08
Fajnie wyglada...
pajbek 25.12.2012 13:26
Super :-)
gottrina 25.12.2012 13:04
znakomite ciasto
artur7 25.12.2012 12:55
pysznosci lubie
jasiek 25.12.2012 12:52
ładna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak