Makówka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    4 szt
  • cukier

    80 gram
  • mąka

    4 łyżki
  • mak

    80 gram
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • masa

  • brzoskwinie w puszce

    1 szt
  • śmietana 30%

    650 gram
  • cukier puder

    3 łyż
  • smietan-fiks

    3 łyż
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem.Delikatnie wymieszać z żółtkami.Mieszając ,powoli wsypać obie maki i mak. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia,napełnić ciastem,piec około 30 min.Ostudzić i przekroić na 2 placki. Zrobić masę:brzoskwinie osączyć, 2 odłożyć,a resztę posiekać.Połowę zalewy z brzoskwiń zagotować,rozpuścić żelatynę.Dodać posiekane owoce i ostudzić. Masą przełożyć ciasto.Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fiksami .W środek śmietany można powkładać herbatniki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (36)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 24.07.2013 07:35
wygląda kusząco
Ania67 25.07.2012 19:45
bombowa
kamyk 23.06.2012 21:49
fajnie wygląda to ciastko
Barbara/zuza22_85 20.06.2012 10:47
apetyczne ciacho
Betka 15.05.2012 16:23
mniam ;)
rjustysia 25.03.2012 12:36
Wygląda znakomicie :)
m1monika 20.03.2012 11:05
ślicznie wygląda
AGNIESZKA103 09.03.2012 09:01
pysznie sie prezentuje
smakoszek 28.02.2012 21:40
super
cooleczka 28.02.2012 13:22
brzmi super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat