Makowiec-japoński z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • MAK MIELONY

    200 gram
  • mleko

    280 gram
  • kasza manna

    100 gram
  • margaryna

    130 gram
  • cukier

    2 szklanki
  • miód płynny

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jabłka

    2 szt
  • jajka

    6 szt
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • żurawina

    50 gram
  • migdały

    50 gram
  • morwa biała

    50 gram
  • jagody goji

    50 w czekoladzie
  • olejek migdałowy

    1 szt
  • orzechy laskowe

    100 mielone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw zacznijmy od najłatwiejszego czyli- Do garnka wlewamy 250 gram mleka ( 1 szklanka) i wsypujemy suchy zmielony mak oraz miód płynny. Mieszamy do napęcznienia maku czyli koło 8 minut

Teraz miksujemy jaja z cukrem i cukrem waniliowym . Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ostudzony mak z olejkiem migdałowym , nadal miksujemy, dodajemy rozpuszczoną margarynę . Teraz dodajemy żurawinę orzechy laskowe , migdały płatki oraz morwę białą suszoną ( wcześniej pocięłam ją na połówki ) i mieszamy składniki łyżką. Na końcu dodajemy jabłka starte na tarce na grubych oczkach .Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 1 godzinę w 170 stopniach.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta polewamy je czekoladą mleczną na niej robimy napis Dla Mamy listkami zielonymi płatkami dekorujemy ciasto na nie kładziemy na około jagody goji w czarnej czekoladzie .Posypką posypujemy boki ciasta . Gotowe smacznego.Makowiec jest pyszny, wilgotny z delikatnym aromatem jabłka i bakali o różnych smakach

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paulina2157 28.06.2013 10:26
mama na pewno będzie dumna
Małgorzata9 27.06.2013 23:52
muszę spróbować go zrobić
Sroczka 27.06.2013 23:17
Poproszę kawałeczek tego ciasta. Pysznie wygląda.
SmakolykiJoanny 27.06.2013 21:55
Nie wyszła zbytnio mi ta dedykacja ale liczą się intencję .
Monia 27.06.2013 20:38
Dedykacja najmilsza :)
Aleksandra/Olcia 27.06.2013 20:29
musze go kiedys zrobic wiele przepisow juz widzialam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat