Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec-japoński z jabłkami
Teraz miksujemy jaja z cukrem i cukrem waniliowym . Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ostudzony mak z olejkiem migdałowym , nadal miksujemy, dodajemy rozpuszczoną margarynę . Teraz dodajemy żurawinę orzechy laskowe , migdały płatki oraz morwę białą suszoną ( wcześniej pocięłam ją na połówki ) i mieszamy składniki łyżką. Na końcu dodajemy jabłka starte na tarce na grubych oczkach .Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 1 godzinę w 170 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta polewamy je czekoladą mleczną na niej robimy napis Dla Mamy listkami zielonymi płatkami dekorujemy ciasto na nie kładziemy na około jagody goji w czarnej czekoladzie .Posypką posypujemy boki ciasta . Gotowe smacznego.Makowiec jest pyszny, wilgotny z delikatnym aromatem jabłka i bakali o różnych smakach