Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec zawijany na drożdżowym cieście

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

żółtko jajek 3 szt
jajko 1 szt
kostki margaryny 1/2 szt
drożdży 50 g
cukru pudru 1/2 szklanki
cukru waniliowego 2 łyżeczki
mąki 2,5 szklanki
szczypta soli
olejek zapachowy

Masa makowa

mielonego maku 200 g
mleko 250 ml
miodu 2 łyżki
masła 2 łyżki
cukru pudru 3-4 łyżki
bakalie według uznania 3/4 szklanki
platkow migdałowych 1 łyżka
wiórek kokosowych 1 łyżka
białka pozostałe z ciasta 3 szt
szczypta soli do białek
Polewa czekoladowa lub lukier,cukier perlisty

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec zawijany na drożdżowym cieście

Ciasto drożdżowe:
Mąkę przesiać dodać rozmącone z cukrem żółtka i jajko i
rozpuszczone w 5 łyżkach zimnej wody drożdże,dodać cukier
waniliowy.Wyrobić drewnianą łyżką.Pod koniec wyrabiania wlać
rozpuszczoną,wystudzoną margarynę i jeszcze raz zamieszać. Gotowe
ciasto przełożyć do woreczka i mocno zawiązać, następnie zanurzyć w
zimnej wodzie na 30 minut.Po 30 minutach ciasto wyjąć z woreczka i
podzielić na 2 części. Ciasto rozwałkować na kształt
prostokąta.Posmarować masą makową i zawinąć na kształt
rolady.Zawinąć w papier do pieczenia, ułożyć na blaszce złożeniem
papieru w dół, żeby się nie otwarło przy pieczeniu.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Czas pieczenia 30 minut.

Masa makowa:
Mleko,cukier,miód,masło,bakalie,płatki migdałów,wiórka kokosowe
zagotować,wsypać mak,krótko gotować.Przykryć do napęcznienia
maku.Kiedy masa będzie zimna dodać ubite na sztywną pianę białka.

Zimną roladę np.polać polewą czekoladową lub lukrem i posypać
np.cukrem perlistym, cukrowymi perełkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak