Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec zawijany mojej babci
Nadzienie:
Mak wieczorem gotujemy w wodzie ok 15 min i zostawiamy do rana w tym garnku żeby sie namoczył.
Rano odcedzamy mak i przekręcamy przez maszynkę.Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i miksujemy razem.(drożdże należy rozrobić)
Ciasto:
drożdże rozrabiamy (z podanych składników bierzemy po 1 łyżce cukru i mąki do drożdży).
Mąkę z masłem => miksujemy + żółtka + jajko => miksujemy + śmietanę z rozrobionymi drożdżami => miksujemy + cukier i wszystko razem wyrabiamy ręką.
Ciasto należy rozwałkować (ale nie za cieńko),wysmarować środek białkiem i wyłożyć na nie nadzienie-rozsmarować.Następnie zwijamy rulonik z ciasta , który następnie zawijamy w papier do pieczenia.Wrzucamy na blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180'C na 1 godz (tu należy sprawdzic ciasto patyczkiem i sprawdzić czy patyczek jest mokry jeśli tak to dajemy jeszcze trochę czasu).
ps.tu również zdjęcie pojawi sie przed świętami.