Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec zawijany mojej babci

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 kopiaste szklanki
masło roślinne 250 gram
kwaśna śmietana 1/2 szklanki
żółtko jajek 3
jajko 1 całe
cukier waniliowy 1 opakowanie
drożdże 5 dkg
cukier 3 kopiaste łyżki
mak 3 szklanki
miód 1 łyżka
masło 1/4 kostki
cukier 3/4 szklanki
jajko 1 całe
drożdże 1 dkg
rodzynki 10 dkg
olejek rumowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec zawijany mojej babci

Od maku zaczynaja się składniki na nadzienie.

Nadzienie:

Mak wieczorem gotujemy w wodzie ok 15 min i zostawiamy do rana w tym garnku żeby sie namoczył.
Rano odcedzamy mak i przekręcamy przez maszynkę.Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i miksujemy razem.(drożdże należy rozrobić)

Ciasto:

drożdże rozrabiamy (z podanych składników bierzemy po 1 łyżce cukru i mąki do drożdży).
Mąkę z masłem => miksujemy + żółtka + jajko => miksujemy + śmietanę z rozrobionymi drożdżami => miksujemy + cukier i wszystko razem wyrabiamy ręką.
Ciasto należy rozwałkować (ale nie za cieńko),wysmarować środek białkiem i wyłożyć na nie nadzienie-rozsmarować.Następnie zwijamy rulonik z ciasta , który następnie zawijamy w papier do pieczenia.Wrzucamy na blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180'C na 1 godz (tu należy sprawdzic ciasto patyczkiem i sprawdzić czy patyczek jest mokry jeśli tak to dajemy jeszcze trochę czasu).

ps.tu również zdjęcie pojawi sie przed świętami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

viperek2012
viperek2012 11.02.2014 13:03
Makowiec to jest pyszne ciasto...
agnieszka214 27.12.2012 12:48
bardoz pyszny makwoiec
agnieszka214 27.12.2012 12:48
bardoz pyszny makwoiec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak