Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec zawijany

5.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Makowiec zawijany to ciasto, które pojawia się w większości domów przynajmniej raz w roku - w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Z tego przepisu makowiec zawijany zawsze wychodzi, ciasto jest miękkie, a masa makowa bardzo wilgotna. Polecam!

Składniki:

Masa makowa przepis:

mak 35 dkg
cukier 2 łyżki
rodzynki 5 dag
orzechy włoskie 5 dag
skórka pomarańczowa kandyzowana 4 łyżki
aromat migdałowy 4 krople
miód płynny 2 łyżki
masło 1 łyżka
białko 2 sztuki

Przepis na ciasto do makowca zawijanego:

mąka pszenna 1,5 szklanki
mleko 100 mililitrów
masło 3 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
drożdże suche 1 łyżeczka
cukier 2 łyżki
Sól kamienna spożywcza jodowana 1 szczypta
aromat waniliowy 4 krople

Dodatkowo:

lukier biały 1 opakowanie
skórka pomarańczowa kandyzowana

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec zawijany

Polecam przepis na makowiec zawijany z tego przepisu. Idealnie sprawdzi się jako bożonarodzeniowe ciasto.

- makowiec zawijany na suchych drożdżach, 

- masa makowa przygotowana od podstaw, 

- udekorowany lukrem - gotowym lub domowym.

Ciasto drożdżowe: 

1. Mleko podgrzać. Masło roztopić, wymieszać z mlekiem.

2. Mąkę przesiać do miski.

3. Dodać drożdże, resztę składników, wyrobić ciasto.

4. Przykryć kuchennym ręcznikiem, odstawić w ciepłe miejsce na 50 minut.

Masa makowa:

1. Mak zalać gotującą wodą, odstawić na 60 minut.
Przestudzony mak odcedzić na sitku.

2. Zmielić trzykrotnie, przez maszynkę na sitku przeznaczony do mielenia maku.

3. Przełożyć do miski, dodać roztopione masło, płynny miód i cukier, wymieszać.

4. Dołożyć posiekane orzechy i resztę bakalii. Jeszcze raz wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej delikatnie wymieszać.

Makowiec zawijany - jak go przygotować?

1. Na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkować prostokątny placek. Na cieście rozłożyć masę makową, zostawiając margines 3 cm bez masy. Zwinąć rulon, końce ciasta podłożyć pod spód rolady.

2. Wysmarować pergamin olejem, ułożyć makowiec, owinąć ciasto z rezerwą około 1-2 cm.

3. Przenieś na dużą blaszkę do pieczenia. Piec w temperaturze 185 stopni, około 45- 50 minut.

Makowiec zawijany z lukrem czy bez?

Przestudzony makowiec posmarować lukrem przygotowanym wg opisu na opakowaniu. Posypać skórką kandyzowaną.

Możecie również przygotować lukier domowy z tego przepisu>>

Odstawić do całkowitego wystygnięcia. 

A może wolisz makowiec na kruchym spodzie? Sprawdź przepis!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 22.04.2017 11:11
Ładnie wyszedł, z suchych drożdży nie robiłam
Agata3 06.04.2017 17:32
super ! jak z cukierni :)
Justyna Jussstiii 19.03.2017 22:20
super polecam :)
anulka69 21.02.2017 08:04
wygląda smakowicie
Kikiriki 14.02.2017 16:23
Na sam widok przypominają się święta...
Diana Rusiłowicz 06.02.2017 00:45
Super wygląda!
Bernadeta1 02.02.2017 18:42
pysznie się prezentuje
adelajda 02.02.2017 17:29
Wyszedł tak ładnie bo zwijała go córcia .
Janina 02.02.2017 16:25
Wyszedł idealnie ;))
Grazyna0211 02.02.2017 14:46
lubię zawijany
dodi 02.02.2017 11:59
mniam, mniam
Mniam 02.02.2017 10:52
O rety, ale bym zjadła :) pięknie się upiekł :)
Krzysztof15 02.02.2017 05:58
bardzo lubię
MagdalenaIC 02.02.2017 00:41
Pyszny :)
cukiereczek 01.02.2017 20:05
uwielbiam makowce
norweska20 01.02.2017 19:24
apetyczny makowiec :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak