Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec zawijany
Polecam przepis na makowiec zawijany z tego przepisu. Idealnie sprawdzi się jako bożonarodzeniowe ciasto.
- makowiec zawijany na suchych drożdżach,
- masa makowa przygotowana od podstaw,
- udekorowany lukrem - gotowym lub domowym.
Ciasto drożdżowe:
1. Mleko podgrzać. Masło roztopić, wymieszać z mlekiem.
2. Mąkę przesiać do miski.
3. Dodać drożdże, resztę składników, wyrobić ciasto.
4. Przykryć kuchennym ręcznikiem, odstawić w ciepłe miejsce na 50 minut.
Masa makowa:
1. Mak zalać gotującą wodą, odstawić na 60 minut.
Przestudzony mak odcedzić na sitku.
2. Zmielić trzykrotnie, przez maszynkę na sitku przeznaczony do mielenia maku.
3. Przełożyć do miski, dodać roztopione masło, płynny miód i cukier, wymieszać.
4. Dołożyć posiekane orzechy i resztę bakalii. Jeszcze raz wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej delikatnie wymieszać.
Makowiec zawijany - jak go przygotować?
1. Na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkować prostokątny placek. Na cieście rozłożyć masę makową, zostawiając margines 3 cm bez masy. Zwinąć rulon, końce ciasta podłożyć pod spód rolady.
2. Wysmarować pergamin olejem, ułożyć makowiec, owinąć ciasto z rezerwą około 1-2 cm.
3. Przenieś na dużą blaszkę do pieczenia. Piec w temperaturze 185 stopni, około 45- 50 minut.
Makowiec zawijany z lukrem czy bez?
Przestudzony makowiec posmarować lukrem przygotowanym wg opisu na opakowaniu. Posypać skórką kandyzowaną.
Możecie również przygotować lukier domowy z tego przepisu>>
Odstawić do całkowitego wystygnięcia.