Makowiec z pyszną pierzynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5
  • masło

    120 g
  • mąka

    250 g
  • cukier puder

    130 g
  • proszek do pieczenia

    1 opakowanie
  • mleko

    250 ml
  • masa

  • mleko

    150 ml
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • MAK MIELONY

    250 g
  • olej

    1/2 łyżki
  • cukier puder

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek.Białka odstawiamy. Oddzielone żółtka ucieramy bardzo dokładnie z cukrem pudrem tak, aby powstała puszysta piana. Do tego powoli, stopniowo dodajemy mleko, masło. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a później dodajemy do zrobionej wcześniejszych składników. Formę smarujemy tłuszczem i przelewamy do niej zrobione ciasto. Ciasto pieczemy przez około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury. Do zmielonego maku dodajemy pól łyżki oleju, cukier puder oraz mleko. Wcześniej odstawione białka ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Na upieczony spód wlewamy masę makową, a następnie ubitą z cukrem pianę. Całość wyrównujemy i pieczemy do czasu, aż piana z wierzchu zarumieni się. Uważać, żeby nie przypaliła się.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aginaa 20.11.2013 08:03
brzmi apetycznie
gosia47-47 27.06.2012 09:02
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat