Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec z pianą.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
margaryna kostka
mąka tortowa 2 szklanki
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mak 30 dag
białko 2
dżem śliwkowy 1 łyżka
cukier 1 szklanka
bakalie
białko 4
cukier 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z pianą.

1. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Ucierając dodawać mąkę, proszek i olejek. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.

2. Mak sparzyć i dwa razy przekręcić przez maszynkę. Wymieszać z pozostałymi składnikami masy. ( mak, białka, dżem śliwkowy, cukier, bakalie)

3. Wylać ciasto na blachę, rozłożyć masę makową. Piec ok. 40 min.

4. Przed końcem pieczenia wyłożyć na mak pianę z białek z cukrem. Zapiec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

carmen 11.04.2013 12:43
fajny przepis
monisia1977 26.02.2013 07:09
dobre
beniaminek 25.02.2013 21:43
fajne
elficzna 25.02.2013 21:38
ależ fajny :)
angelika14 25.02.2013 20:35
idealny makowiec na święta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak