Makowiec z masą serową i ananasami

Makowiec z masą serową i ananasami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

  • jajka

  • jabłka

  • masło

  • proszek do pieczenia

  • mąka

  • kasza manna

  • cukier

  • mleko

  • aromat migdałowy

  • ser z wiadereczka

  • galaretka cytrynowa

  • żelatyna

  • polewa czekoladowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makowiec z masą serową i ananasami foto
Ciasto makowe:
25dag maku
3 duże jabłka
5 jajek
kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek mąki
6 łyżek kaszy manny
1 szkl cukru pudru
1 szkl mleka
aromat migdałowy (kilka kropel)

Masa serowa:
1 kg sera z wiadereczka
6 łyżek cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
3 łyżeczki żelatyny
1/2 puszki ananasów

Polewa czekoladowa

Mak gotować na mleku ok 30 minut co jakiś czas mieszając. Ostudzić i zemleć 3 razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i utrzeć masę na puch. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem i kaszkę. Całość wymieszać. Dodać mak i jabłka, wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. Wlać do wyłożonej papierem blaszki (24x36cm) i piec ok 30-35 minut w 180 stopniach.
Krok 2 - Makowiec z masą serową i ananasami foto
Masa serowa: galaretki i żelatynę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i drobno pokrojone ananasy.
Ciasto makowe włożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową tak, aby wystawała wysoko ponad ciasto. (Dzięki folii masa nie rozleje się na boki. Czasami między foremkę a folię wkładam tabliczki czekolady aby mieć pewność, że masa nie spłynie z ciasta.)
Krok 3 - Makowiec z masą serową i ananasami foto
Tężejącą masę wylać na ciasto makowe i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Ciasto polać polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

14.12.2015 15:53
Ser z wiaderka to tzw. zwykły czy waniliowy?

Klausia

08.12.2015 12:45
wygląda świetnie

foczka-ks

29.03.2015 23:38
doskonały makowiec

Anna133

22.12.2013 11:28
świetny ,ale mega skąplikowany

Olga_SK

08.11.2013 11:05
Cudnie się prezentuje! :)

agnieszka214

18.09.2013 18:56
super wyglada juz mogłabym zjesc kawałek

goofy9

13.08.2013 23:39
wygląda idealnie

Anita

11.08.2013 21:31
bardzo ładnie prezentuje się to ciasto

lara

21.06.2013 15:38
wygląda fantastycznie!

Katarzyna34

21.06.2013 13:50
prezentuje się przepięknie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat