Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec z jabłkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO blaszka 24x36 cm

mąka 500 gram
masło 200 gram
margaryna 80 gram
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 4 łyżki
sól szczypta
białko do smarowania

MAK

masa makowa 1,2 kg
jajko 2 sztuki
kasza manna 3 łyżki
olejek migdałowy na zapach
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
bakalie ilość i rodzaj wg uznania

MASA JABŁKOWO- POMARAŃCZOWA

jabłka 1 kg po obraniu
pomarańcza 1 sztuka
galaretka pomarańczowa 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 płaska łyżeczka
cukier ewentualnie do smaku

DEKORACJA

biała czekolada 1 sztuka
mleko 2 łyżki

Porada

To pyszny, prosty w wykonaniu makowiec. Poza smakiem zachwyca świątecznym, gwiazdkowym wykończeniem:).

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z jabłkami

Kroki postępowania

1
CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do przygotowanego kopczyku dodajemy pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy je. Gotowe dzielimy na 3 części. Jedna z części powinna być mniejsza od pozostałych dwóch. Zostaną z niej wykonane gwiazdki na wierzch makowca.
Krok 1 - Makowiec z jabłkami foto
2
Pierwszą z większych części ciasta wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut do zrumienienia (180°C). Upieczone studzimy.
Drugą z większych części ciasta także wałkujemy, wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowane ciasto wykładamy masę makową.
Na masę makową wykładamy w równych odstępach gwiazdki wycięte z rozwałkowanej mniejszej części ciasta. Gwiazdki dodatkowo smarujemy białkiem. Otrzymany makowiec wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 45 minut (180°C). Upieczony dokładnie studzimy.
Krok 2 - Makowiec z jabłkami foto
3
MAK: Masę makową przekładamy do miski. Dodajemy do niej jajka, proszek do pieczenia, kaszę, olejek oraz bakalie. Całość miksujemy. Gotową masę makową wykładamy na ciasto kruche, tak jak jest to wyżej opisane.
Krok 3 - Makowiec z jabłkami foto
4
JABŁKA: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy do garnka. Następnie dodajemy do nich obraną i zmiksowaną pomarańczę. Całość podgrzewamy do momentu jak jabłka zmiękną (około 10-15 minut). Pod koniec wsypujemy galaretkę oraz żelatynę. Masę dokładnie mieszamy do rozpuszczenia dodanych składników. Całość ewentualnie możemy dosłodzić (zależy to głównie od słodkości jabłek).
Krok 4 - Makowiec z jabłkami foto
5
Gotową masę pozostawiamy do ostygnięcia. Tężejącą przekładamy upieczone placki. Całość pozostawiamy w chłodzie do zastygnięcia masy jabłkowej.
Przełożenie: ciasto kruche – masa jabłkowa- makowiec z gwiazdkami.
Gotowe ciasto dekorujemy.
Krok 5 - Makowiec z jabłkami foto
6
Połamaną czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną polewamy gotowe ciasto.
Krok 6 - Makowiec z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 13.03.2016 17:09
pysznie wygląda
KORAL 01.02.2016 16:49
Pyszności.......
ttrytka 15.01.2016 20:51
z jabłkami pychotka
ada.la 02.01.2016 15:58
pyszne ciasteczko
gusia1000 02.01.2016 02:10
Dobre ciasto.
ania2610 01.01.2016 18:19
bardzo fajna propozycja, świetne ciasto!
mami93 01.01.2016 11:45
fajny przepis
Krzysztof15 01.01.2016 09:45
pyszne ciacho
Ewelina1991 01.01.2016 09:40
chcę spróbować!!! ;-)
Agnieszka-87-25 01.01.2016 09:09
lubię makowce
Babeczka35 01.01.2016 08:27
Super ciasto.
Iwusia 31.12.2015 23:22
wspaniałe połaczenie :)
Stenka 31.12.2015 21:53
smaczne ciasto, dwa w jednym
Motorek 31.12.2015 19:12
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak