Makowiec z bakaliami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • mleko

    1/4 szklanki
  • margaryna

    50 g
  • żółtka jaj

    2
  • cukier

    2 łyżki
  • olej

    1/2 łyżki
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw przyrządzamy ciasto drożdżowe: Drożdże rozpuszczamy z cukrem i mlekiem, po kilkunastu minutach dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Masę makową rozprowadzamy na rozwałkowanym na prostokątny placek cieście. Następnie rolujemy placek z masą makową i zawijamy w pergamin posmarowany margaryną. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 26.03.2013 12:27
bardzo często robię
Krzysztof42 30.03.2011 16:27
siała baba mak a potem makowca upiekła
iwona332 19.02.2011 14:47
super
christopher1 16.09.2010 21:51
aż ślinka leci
sylwiachmiel 12.05.2010 15:06
niestety mnie makowce sie nie udaja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat