Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec wykwintny

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

w przepisie

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec wykwintny

Ciasto: 30 dkg mąki, 30 dkg cukru pudru, 15 dkg margaryny, 6 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cytryna
Masa: 30 dkg cukru, 3 jajka, 1 szkl. czubata cukru pudru, 1 cukier waniliowy, olejek rumowy
Polewa: 1 łyżka masła, 1 szkl. cukru pudru, po 2 łyżki mleka i kakaa
Margarynę z cukrem i żółtkami utrzeć do białości, dalej ucierając dodawać po trochu cytryny oraz mąkę z proszkiem, na końcu ubitą pianę z białek.

Mak sparzyć i zemleć w maszynce. Żółtka przeznaczone na masę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać olejek rumowy i ubitą pianę z białek. Na końcu do tego dodać mak.

Połowę utartego ciasta wlać na blachę, na to dać mak i wtedy wylać drugą połowę ciasta

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 23.09.2010 16:59
daj troszeczkę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak