Makowiec w cieście francuskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masa makowa

    1 opakowanie
  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • skórka pomarańczowa

    2 łyżki
  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • orzechy posiekane

    4 łyżki
  • miód

    2 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makowiec w cieście francuskim foto
Ciasto francuskie rozwijam i nacinam z dwóch stron.
Krok 2 - Makowiec w cieście francuskim foto
Masę makową łączę z rodzynkami, skórką pomarańczową, miodem i orzechami , a następnie nakładam ją na nacięte z dwóch stron ciasto francuskie.
Krok 3 - Makowiec w cieście francuskim foto
Ciasto zaczynam zlepiać zaczynając od zabezpieczenia brzegów, aby uchronić mak przed wyciekaniem.
Krok 4 - Makowiec w cieście francuskim foto
Ciasto starannie zalepiam łącząc jego brzegi. W filiżance roztrzepuję jajko.
Krok 5 - Makowiec w cieście francuskim foto
Ciasto smaruję roztrzepanym jajkiem, po czym piekę je w piekarniku nagrzanym do 190C przez 20 minut. Ciasto po upieczeniu chwilę studzę.
Krok 6 - Makowiec w cieście francuskim foto
Następnie kroję ciasto na porcje i nakładam na talerze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat