Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec w cieście francuskim

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa makowa 1 opakowanie
rodzynki 1/2 szklanki
skórka pomarańczowa 2 łyżki
ciasto francuskie 1 opakowanie
orzechy posiekane 4 łyżki
miód 2 łyżki
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Ciasto francuskie rozwijam i nacinam z dwóch stron.
Krok 1 - Makowiec w cieście francuskim foto
2
Masę makową łączę z rodzynkami, skórką pomarańczową, miodem i orzechami , a następnie nakładam ją na nacięte z dwóch stron ciasto francuskie.
Krok 2 - Makowiec w cieście francuskim foto
3
Ciasto zaczynam zlepiać zaczynając od zabezpieczenia brzegów, aby uchronić mak przed wyciekaniem.
Krok 3 - Makowiec w cieście francuskim foto
4
Ciasto starannie zalepiam łącząc jego brzegi. W filiżance roztrzepuję jajko.
Krok 4 - Makowiec w cieście francuskim foto
5
Ciasto smaruję roztrzepanym jajkiem, po czym piekę je w piekarniku nagrzanym do 190C przez 20 minut. Ciasto po upieczeniu chwilę studzę.
Krok 5 - Makowiec w cieście francuskim foto
6
Następnie kroję ciasto na porcje i nakładam na talerze.
Krok 6 - Makowiec w cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak