Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec parzony.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto.

jajko 6
cukier 1,5 szk.
olej rzepakowy 6 łyżek
mąka pszenna 1,5 szk.
budyń śmietankowy 1
proszek do pieczenia 1 łyżka

masa

masa makowa
żółtko jajek 4
masło 0,5 kostki
miód prawdziwy 3 łyżki

lukier

cukier puder
sok z cytryny

Porada

Ciasto ma ciekawy smak dzięki temu że biszkopt cały przesiąknął makiem.polecam.

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec parzony.

Ciasto-białka ubić,dodać cukier ,miksować, następnie żółtka,mąka przesiana przez sito,olej,proszek oraz olej,miksować aż powstanie jednolita masa.Wszystko wylać na blachę wyłożoną pergaminem i piec 40min.150stopni.Jak ciasto będzie zimne przekroić tak aby można było je przełożyć makiem.Masa makowa-robimy na parze,mak przełożyć do miski dodać masło,miód i żółtka,wymieszać i mieszać aż się zrobi jednolita masa na parze.Spód biszkoptu wkładamy spowrotem na blachę i wylewamy na niego gorącą masę makową.kładziemy na to drugi kawałek ciasta,następnie całe ciasto wkładamy do worka aż się zaparzy i ostygnie.Lukier-cukier do kubka i dodajemy sok z cytryny powoli ciągle mieszając aż powstanie lukier,polewamy nim ciasto Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak