Makowiec parzony.

Makowiec parzony.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto.

  • jajko

    6
  • cukier

    1,5 szk.
  • olej rzepakowy

    6 łyżek
  • mąka pszenna

    1,5 szk.
  • budyń śmietankowy

    1
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka

masa

  • masa makowa

  • żółtko jajek

    4
  • masło

    0,5 kostki
  • miód prawdziwy

    3 łyżki

lukier

  • cukier puder

  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto-białka ubić,dodać cukier ,miksować, następnie żółtka,mąka przesiana przez sito,olej,proszek oraz olej,miksować aż powstanie jednolita masa.Wszystko wylać na blachę wyłożoną pergaminem i piec 40min.150stopni.Jak ciasto będzie zimne przekroić tak aby można było je przełożyć makiem.Masa makowa-robimy na parze,mak przełożyć do miski dodać masło,miód i żółtka,wymieszać i mieszać aż się zrobi jednolita masa na parze.Spód biszkoptu wkładamy spowrotem na blachę i wylewamy na niego gorącą masę makową.kładziemy na to drugi kawałek ciasta,następnie całe ciasto wkładamy do worka aż się zaparzy i ostygnie.Lukier-cukier do kubka i dodajemy sok z cytryny powoli ciągle mieszając aż powstanie lukier,polewamy nim ciasto Smacznego.
Ciasto ma ciekawy smak dzięki temu że biszkopt cały przesiąknął makiem.polecam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat