Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec na kruchym cieście

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
żółtko jajek 3 sztuki
cukier puder 1 szklanka
śmietana 18 proc 3 łyżki
masło lub margaryna 3/4 kostki

Masa makowa

mak 2 szklanki
jajko 5 sztuk
cukier puder 1 szklanka
kakao 1 łyżka
bakalie 1 szklanka
olejek migdałowy kilka kropel

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec na kruchym cieście

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy mieszam razem. Schłodzone masło ścieram na tarce bezpośrednio do ciasta. Żółtka ucieram z cukrem pudrem i śmietaną i dodaję ciasta maślanego. Schładzam.
Mak sparzam, mielę dwukrotnie, dodaję ubite białka, cukier puder, kakao, bakalie i olejek. Dokładnie mieszam.
Ciasto dzielę na dwie części, jedna rozwałkowuję na spód blaszki, na to wykładam masę makową, przykrywam pozostałym ciastem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 -30 min, az ciasto się zrumieni. Wyjmuje i studzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 08.03.2015 18:43
Beatko ,smaka mi narobiłaś na to ciacho. Pycha
Grazyna0211 08.03.2015 15:54
pyszny taki makowiec lubię najbardziej
monika141 08.03.2015 07:26
smaczny makowiec
smakoszek 07.03.2015 22:02
moje ukochane ciasto:)
Kuchenka 07.03.2015 20:33
fajnie wygląda
gottrina 07.03.2015 19:27
to co lubie
gosia561 07.03.2015 19:26
dobry pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak