Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec na kruchym cieście

4.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka 2 szkl
cukier 2 łyżki
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
margaryna 5 dag
masło 5 dag
śmietana 18 proc 2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Masa makowa

masa makowa 1 puszka
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
cukier waniliowy 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec na kruchym cieście

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewam na stolnicę. Dokładnie łączę z masłem i margaryną.
Krok 1 - Makowiec na kruchym cieście foto
2
Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Następnie dzielę je na dwie równe części. Jedną część ciasta owijam w folię i wkładam do zamrażalnika.
Krok 2 - Makowiec na kruchym cieście foto
3
Pozostałe ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 3 - Makowiec na kruchym cieście foto
4
Masę makową wyjmuję z puszki. Dodaję jajko, żółtko i cukier waniliowy. Dokładnie łączę wszystkie składniki.
Krok 4 - Makowiec na kruchym cieście foto
5
Masę wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję.
Krok 5 - Makowiec na kruchym cieście foto
6
Na wierzchu ścieram na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika. Piekę około 55-60 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 6 - Makowiec na kruchym cieście foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 09.05.2014 06:52
wygląda przepysznie, uwielbiam kruche ciasto
kasienka23 07.05.2014 17:59
pyszne ciasto!
Agata3 06.05.2014 20:53
smakowite ciasto :)
Krzysztof15 06.05.2014 19:46
bardzo lubie
mirosława4 06.05.2014 19:18
bardzo lubię dawno nie piekłam :)
Konczi 06.05.2014 19:11
pycha do kawusi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak