Makowiec na kruchym cieście

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche

  • mąka

    2 szkl
  • cukier

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • żółtko jaja

    1 szt
  • margaryna

    5 dag
  • masło

    5 dag
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki

Masa makowa

  • masa makowa

    1 puszka
  • jajko

    1 szt
  • żółtko jaja

    1 szt
  • cukier waniliowy

    1 op
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makowiec na kruchym cieście foto
Mąkę przesiewam na stolnicę. Dokładnie łączę z masłem i margaryną.
Krok 2 - Makowiec na kruchym cieście foto
Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Następnie dzielę je na dwie równe części. Jedną część ciasta owijam w folię i wkładam do zamrażalnika.
Krok 3 - Makowiec na kruchym cieście foto
Pozostałe ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 4 - Makowiec na kruchym cieście foto
Masę makową wyjmuję z puszki. Dodaję jajko, żółtko i cukier waniliowy. Dokładnie łączę wszystkie składniki.
Krok 5 - Makowiec na kruchym cieście foto
Masę wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję.
Krok 6 - Makowiec na kruchym cieście foto
Na wierzchu ścieram na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika. Piekę około 55-60 minut w temperaturze 170 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 09.05.2014 06:52
wygląda przepysznie, uwielbiam kruche ciasto
kasienka23 07.05.2014 17:59
pyszne ciasto!
Agata3 06.05.2014 20:53
smakowite ciasto :)
Krzysztof15 06.05.2014 19:46
bardzo lubie
mirosława4 06.05.2014 19:18
bardzo lubię dawno nie piekłam :)
Konczi 06.05.2014 19:11
pycha do kawusi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat