Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec na kruchym cieście

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka tortowa 1 szkl.
masło 100 g
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 2 łyżki
cukier migdałowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa makowa
mak 200 g
jajko 3 szt
margaryna 150 g
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier puder 1/2 szkl.
aromat migdałowy
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec na kruchym cieście

Z mąki,masła,cukru,żółtek i proszku zagnieść ciasto,owinąć folią,wstawić na godzinę do lodówki.Schłodzonym ciastem wylepić okrągłą formę.
Mak upróżyć na mleku,wystudzić,pomielić 2 razy. Margarynę utrzeć z pudrem cukerm i żółtkami,dodać pomielony mak,olejek,bakalie. Białka ubić na sztywną pianę,dodać do masy,delikatnie wymieszać,wsypać mączkę ziemniaczaną.Masę makową wylać na przygotowane ciasto.Piec 45-50 minut w temp.200 stopni.Po upieczeniu makowiec polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 15.11.2013 17:31
oj zbliza sie smak świat
Olga_SK 15.11.2013 13:03
Wygląda apetycznie :)
aniagdz 15.11.2013 10:03
moja ulubiona wersja makowca:)
Kasia35 15.11.2013 09:00
świetny przepis
msmariusz 14.11.2013 23:52
bardzo taki lubie
treonina 14.11.2013 22:18
muszę spróbować :-)
V_kuchareczka 14.11.2013 21:44
znakomicie wygląda
Gracer 14.11.2013 21:39
super wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak