Makowiec na kruchym cieście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    250 dag
  • mąka

    40 dag
  • cukier

    15 dag
  • masa makowa

    1 szt
  • jajka

    4 szt
  • żółtka

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, cukru, margaryny, 1 jajka, 2 żółtek, cukru waniliowego i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie 3/4 ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Do masy makowej dodać 3 jajka, rodzynki i pokrojone orzechy. Zmiksować i rozłożyć na upieczone ciasto. Z pozostałej 1/4 ciasta wyciąć paski i rozłożyć na masie makowej. Posmarować je żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką wody. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia posypać płatkami migdałowymi

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
JOANNA16 05.04.2014 17:31
pyszne ciacho)))
adelajda 10.12.2013 07:45
dobre ciacho :)
m1monika 05.11.2013 13:49
mój tata uwielbia :-)
Bernadeta1 14.08.2013 10:27
pyszne ciasto
okrysia 05.01.2013 20:57
Smaczne to!też podobny robię.
Stenka 02.01.2013 14:53
dziękuję i polecam
matesko 02.01.2013 09:57
smaczny
fictor123 02.01.2013 08:17
super
Wiesława1 01.01.2013 19:42
lubie
Lemon 01.01.2013 18:38
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat