Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny makowiec na kruchym spodzie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 dag
mąka 40 dag
cukier 15 dag
masa makowa 1 szt
jajko 4 szt
żółtko jajek 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny makowiec na kruchym spodzie

Z mąki, cukru, margaryny, 1 jajka, 2 żółtek, cukru waniliowego i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie 3/4 ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Do masy makowej dodać 3 jajka, rodzynki i pokrojone orzechy. Zmiksować i rozłożyć na upieczone ciasto. Z pozostałej 1/4 ciasta wyciąć paski i rozłożyć na masie makowej. Posmarować je żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką wody. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia posypać płatkami migdałowymi

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JOANNA16 05.04.2014 17:31
pyszne ciacho)))
adelajda 10.12.2013 07:45
dobre ciacho :)
m1monika 05.11.2013 13:49
mój tata uwielbia :-)
Bernadeta1 14.08.2013 10:27
pyszne ciasto
okrysia 05.01.2013 20:57
Smaczne to!też podobny robię.
Stenka 02.01.2013 14:53
dziękuję i polecam
matesko 02.01.2013 09:57
smaczny
fictor123 02.01.2013 08:17
super
Wiesława1 01.01.2013 19:42
lubie
Lemon 01.01.2013 18:38
pycha
parysek10 01.01.2013 18:20
takiego jeszcze nie próbowałam, a może być pyszny
stokrotka 01.01.2013 17:43
super propozycja
marcia7 01.01.2013 17:21
fajne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak