Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec na biszkopcie

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ BISZKOPT

jajko 8 szt.
cukier kryształ 7 łyżek
mąka pszenna 8 łyżek
cukier waniliowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej roślinny 5 łyżek

~ MAKOWIEC

mak 500 g
cukier kryształ 1 szkl.
aromat migdałowy do smaku
masło 200 g
jajko 4 średnie
migdały zmielone 150 g
mąka kokosowa 5-6 łyżek
mleko migdałowe 1,5 szkl.
miód płynny 2 łyżki

~ POLEWA czekoladowa

czekolada gorzka 100 g
czekolada mleczna 100 g
mleko 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec na biszkopcie

Kroki postępowania

1
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać zmielone migdały, miód i rozpuszczone ostudzone masło.
Krok 1 - Makowiec na biszkopcie foto
2
Mak zmielić na sucho, zaparzyć wrzącą wodą i pozostawić do ostygnięcia. Dokładnie odcedzić i dodać do masy jajeczno-migdałowej.
Krok 2 - Makowiec na biszkopcie foto
3
Dolać mleko migdałowe i aromat migdałowy.
Krok 3 - Makowiec na biszkopcie foto
4
Masę zagęścić mąką kokosową.
Krok 4 - Makowiec na biszkopcie foto
5
Masę makową przełożyć do płaskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub alu-folią. Wyrownać powierzchnię i piec 40 min.
Na gorący makowiec wylać ubite ciasto biszkoptowe i równo rozsmarować.
Piec jeszcze 20-25 min.
Krok 5 - Makowiec na biszkopcie foto
6
Po wysuszeniu wyjąć ciasto na blat biszkoptem do dołu i ostrożnie odkleić papier do pieczenia.
Krok 6 - Makowiec na biszkopcie foto
7
Wierzch posmarować stopioną czekoladą.
Krok 7 - Makowiec na biszkopcie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak