Przepis i sposób przygotowania na: MAKOWIEC NA BISZKOPCIE
BISZKOPT:
Białka ubijamy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka i wlewamy olej.
Do ubitych jajek wsypujemy powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - mieszamy.
Pieczemy ok. 30 min / 180C.
MASA MAKOWA:
Mak zalewamy wrzątkiem , po 20 minutach zagotowujemy, studzimy, mielimy 2 razy na drobnych oczkach.
Do zmielonego maku dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną jajka i aromat migdałowy - wszystko razem dokładnie mieszamy.
Do rozpuszczonego i ciepłego masła dodajemy masę makową, gotujemy do zgęstnienia..
CAŁOŚĆ:
Biszkopt kroimy na 2 blaty, przykrywamy masą makową, dociskamy 2 blatem.
Dokładamy na kilka godzin do przegryzienia.
Smacznego!