Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec królewski na lanym cieście

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 400 g
cukier 250 g
jajko 6 szt
mleko 10 łyżek
margaryna 250 g
cukier wanilinowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

Masa makowa

mak 300 g
cukier 3/4 szklanki
masło 1/4 kostki
miód 1 łyżka
rodzynki 1/2 szklanki
skórka pomarańczowa kandyzowana 1/2 szklanki
konfitura wiśniowa 5 łyżek

Posypka na ciasto

cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec królewski na lanym cieście

Kroki postępowania

1
Przygotować masę makową: mak wypłukać, zalać wodą i parzyć na małym ogniu aż będzie dość miękki przez ok. 45-50 minut. Odsączyć z wody na gęstym sitku i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 1 - Makowiec królewski na lanym cieście foto
2
Zmielić mak dwa razy.
Krok 2 - Makowiec królewski na lanym cieście foto
3
Dodać cukier, masło, miód, sparzone rodzynki, skórkę pomarańczową kandyzowaną i konfiturę z wiśni. Całość wymieszać i smażyć przez ok. 20-30 minut. Ostudzić.
Krok 3 - Makowiec królewski na lanym cieście foto
4
Przygotować ciasto: margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, potem wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Miksując wlać mleko.
Krok 4 - Makowiec królewski na lanym cieście foto
5
Ubić pianę z białek. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Krok 5 - Makowiec królewski na lanym cieście foto
6
Ciasto podzielić na 2 części. Wyłożyć jedną część na blachę posmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia (26x36cm).
Krok 6 - Makowiec królewski na lanym cieście foto
7
Wyłożyć na ciasto ostudzoną masę makową, zostawiając margines ok. 2 cm z ciasta i przykryć drugą częścią ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić placek i posypać wierzch cukrem pudrem.
Krok 7 - Makowiec królewski na lanym cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 12.05.2015 07:01
fajny przepis
Kuchareczekjeden 08.05.2015 23:12
Bardzo mi się podoba
Babeczka35 08.05.2015 15:52
Ciekawy przepis.
Wacław 08.05.2015 12:08
przepadam za ciastami z makiem :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak