Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec kolorowy
Kroki postępowania
Mąkę przesiewamy na stolnicę, siekamy z margaryną i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy energicznie ciasto kruche. Gotowe ciasto wykładamy na dno przygotowanej blaszki.
MAK:
Mak sparzamy (najlepiej w mleku). Gotowy studzimy i mielimy 2 razy.
Żółtka oddzielamy od białek.
Do miski przekładamy masło, cukier puder oraz żółtka. Ucieramy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mak. Na koniec dodajemy miód, olejek migdałowy oraz mąkę i proszek do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno. Ubite łączymy z masą makową. Dodajemy bakalie( u mnie orzechy włoskie i rodzynki). Całość wykładamy na ciasto kruche. Makowiec pieczemy 1 godzinę w 180°C.
Po upieczeniu ciasto studzimy.
Da garnka przekładamy masło. Dodajemy do niego połamaną czekoladę i mleko. Całość rozpuszczamy. Na koniec dodajemy alkohol.