Makowiec kolorowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

KRUCHE CIASTO

  • mąka

    1,5 szklanki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 płaska łyżeczka
  • żółtka

    2 sztuki
  • margaryna

    1/2 kostki

MASA MAKOWA

  • mak

    0,5 kg
  • miód

    3 łyżki
  • jajka

    10 sztuk
  • masło

    10 dag
  • cukier puder

    35 dag
  • mąka krupczatka

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olejek migdałowy

  • bakalie

WYKOŃCZENIE

  • masło

    10 dag
  • spirytus

    2 łyżki
  • mleko

    2 łyżki
  • biała czekolada

    3 tabliczki
  • ananas kandyzowany

    300 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makowiec kolorowy  foto
CIASTO KRUCHE:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, siekamy z margaryną i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy energicznie ciasto kruche. Gotowe ciasto wykładamy na dno przygotowanej blaszki.
Krok 2 - Makowiec kolorowy  foto
MAK:
• bakalie ( u mnie orzechy włoskie i rodzynki),
Mak sparzamy (najlepiej w mleku). Gotowy studzimy i mielimy 2 razy.
Żółtka oddzielamy od białek.
Do miski przekładamy masło, cukier puder oraz żółtka. Ucieramy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mak. Na koniec dodajemy miód, olejek migdałowy oraz mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 3 - Makowiec kolorowy  foto
Białka ubijamy na sztywno. Ubite łączymy z masą makową. Dodajemy bakalie. Całość wykładamy na ciasto kruche. Makowiec pieczemy 1 godzinę w 180°C.
Po upieczeniu ciasto studzimy.
Krok 4 - Makowiec kolorowy  foto
WYKOŃCZENIE:
Da garnka przekładamy masło. Dodajemy do niego połamaną czekoladę i mleko. Całość rozpuszczamy. Na koniec dodajemy alkohol.
Krok 5 - Makowiec kolorowy  foto
Tak przygotowaną masę wykładamy na ostudzony makownik.
Krok 6 - Makowiec kolorowy  foto
Na wierzch wykładamy dość gęsto owoce kandyzowane. Wtłaczamy je w masę. Ciasto odstawiamy do chłodu by masa czekoladowa stężała.
Jadwiga/Jaga85
Makowiec polecam kroić ciepłym , rozgrzanym nożem. Wówczas masa czekoladowa będzie dobrze się kroić!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
foczka-ks 29.03.2015 23:38
doskonały makowiec
caralajna 21.01.2015 17:34
cudownie wygląda
gusia1000 21.01.2015 00:47
elegancki ci wyszedl.
Ola1984 15.01.2015 07:31
Cudnie wygląda :)
ben-ka 14.01.2015 20:44
Lubię bardzo makowce.....
Małgorzata Pin 14.01.2015 20:05
pięknie wygląda a jak smakuje-sama rozkosz
cukiereczek 14.01.2015 18:04
100 % Makowiec
halina17 14.01.2015 17:16
Smacznie wygląda makowiec.
Betina#45 14.01.2015 16:47
wspaniały makowiec ! pycha ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat