Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec japoński - bezglutenowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak mielony 400 g
cukier kryształ 1,5 szkl.
kasza kukurydziana 1 szkl.
jajko 9 szt.
budyń waniliowy 1 op.
olej słonecznikowy 1 szkl.
proszek do pieczenia 1 op.
kakao 2-3 łyżki
jabłka winne utarte 800 g

Porada

Do ciasta można dodać posiekane migdały, orzechy oraz rodzynki.

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec japoński - bezglutenowy

Kroki postępowania

1
Ubić jajka z cukrem na puszystą masę.
Krok 1 - Makowiec japoński - bezglutenowy foto
2
Połączyć mak, kaszę kukurydzianą, sól i proszek do pieczenia.
Krok 2 - Makowiec japoński - bezglutenowy foto
3
Suche składniki wymieszać z budyniem waniliowym.
Krok 3 - Makowiec japoński - bezglutenowy foto
4
Masę jajeczną zmiksować z olejem.
Krok 4 - Makowiec japoński - bezglutenowy foto
5
Dodać jabłka utarte na największych oczkach tarki.
Krok 5 - Makowiec japoński - bezglutenowy foto
6
Do masy dosypać suchą mieszankę.
Krok 6 - Makowiec japoński - bezglutenowy foto
7
Na końcu domieszać kakao.
Krok 7 - Makowiec japoński - bezglutenowy foto
8
Ciasto przelać do dużej płaskiej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 8 - Makowiec japoński - bezglutenowy foto
9
Piec ok.60 minut w temp. 175*C z termoobiegiem.
Krok 9 - Makowiec japoński - bezglutenowy foto
10
Kroić po ostygnięciu, a najlepiej na drugi dzień.
Krok 10 - Makowiec japoński - bezglutenowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 26.10.2015 09:07
To w tym cieście jest właśnie super, że jest wilgotne poprzez dużą ilość dodanych jabłuszek :)
Habibi 26.10.2015 09:05
Tutaj ilość jajek jest bardzo istotna, ponieważ sklejają sypkie składniki, a w cieście nie ma pszennej mąki, która zwiąże całość przez dużą zawartość glutenu. Poza tym upieczone ciacho jest dość delikatne w konsystencji jak biszkopt.
Bernadeta1 25.10.2015 16:41
Na pewno smaczny, chętnie bym się poczęstowała. Muszę taki zrobić, na tylu jajkach. Jak czytam stare przepisy to do wypieków zawsze dawało się dużo jajek
mysza75 25.10.2015 15:26
jakie fajne do kawy bardzo mi się podoba
Ifa 25.10.2015 13:21
Ciekawa propozycja, ja też takiego nie jadłam, pewnie będzie bardzo wilgotny :-)
Mniam 25.10.2015 13:11
Takiego jeszcze nie jadłam. Musi być bardzo smaczny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak