Makowiec japoński - bezglutenowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    mielony 400 g
  • cukier kryształ

    1,5 szkl.
  • kasza kukurydziana

    1 szkl.
  • jajko

    9 szt.
  • budyń waniliowy

    1 op.
  • olej słonecznikowy

    1 szkl.
  • proszek do pieczenia

    1 op.
  • kakao

    2-3 łyżki
  • jabłka winne

    utarte 800 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makowiec japoński - bezglutenowy foto
Ubić jajka z cukrem na puszystą masę.
Krok 2 - Makowiec japoński - bezglutenowy foto
Połączyć mak, kaszę kukurydzianą, sól i proszek do pieczenia.
Krok 3 - Makowiec japoński - bezglutenowy foto
Suche składniki wymieszać z budyniem waniliowym.
Krok 4 - Makowiec japoński - bezglutenowy foto
Masę jajeczną zmiksować z olejem.
Krok 5 - Makowiec japoński - bezglutenowy foto
Dodać jabłka utarte na największych oczkach tarki.
Krok 6 - Makowiec japoński - bezglutenowy foto
Do masy dosypać suchą mieszankę.
Krok 7 - Makowiec japoński - bezglutenowy foto
Na końcu domieszać kakao.
Krok 8 - Makowiec japoński - bezglutenowy foto
Ciasto przelać do dużej płaskiej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 9 - Makowiec japoński - bezglutenowy foto
Piec ok.60 minut w temp. 175*C z termoobiegiem.
Krok 10 - Makowiec japoński - bezglutenowy foto
Kroić po ostygnięciu, a najlepiej na drugi dzień.
Habibi
Do ciasta można dodać posiekane migdały, orzechy oraz rodzynki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 26.10.2015 09:07
To w tym cieście jest właśnie super, że jest wilgotne poprzez dużą ilość dodanych jabłuszek :)
Habibi 26.10.2015 09:05
Tutaj ilość jajek jest bardzo istotna, ponieważ sklejają sypkie składniki, a w cieście nie ma pszennej mąki, która zwiąże całość przez dużą zawartość glutenu. Poza tym upieczone ciacho jest dość delikatne w konsystencji jak biszkopt.
Bernadeta1 25.10.2015 16:41
Na pewno smaczny, chętnie bym się poczęstowała. Muszę taki zrobić, na tylu jajkach. Jak czytam stare przepisy to do wypieków zawsze dawało się dużo jajek
mysza75 25.10.2015 15:26
jakie fajne do kawy bardzo mi się podoba
Ifa 25.10.2015 13:21
Ciekawa propozycja, ja też takiego nie jadłam, pewnie będzie bardzo wilgotny :-)
Mniam 25.10.2015 13:11
Takiego jeszcze nie jadłam. Musi być bardzo smaczny.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat