Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec japoński

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 300 g
masło 200 g
cukier 100 g
żółtko jajek 2-3 sztuki

Masa

mak 500 g
jabłka 4 sztuki
kasza manna 6 łyżek
orzechy włoskie 1 szklanka zmielonych
cukier 1 szklanka
masło 200 g
jajko 6 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Lukier

białko 1 sztuka
cukier puder 300 g
sok z cytryny do smaku

Porada

Jeśli ciasto będzie zbyt kruche należy dodać odrobinę śmietany.

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec japoński

Składniki na ciasto siekam, szybko zagniatam, zawijam w folię i wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę.
Mak zaparzam, odcedzam na sicie i mielę 3-krotnie. Masło ucieram z cukrem, dodaję żółtka i zmielony mak. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do masy z makiem. Na końcu wsypuję kaszę manną, proszek do pieczenia i zmielone orzechy.
Białka ubijam na sztywno, dodaję do masy makowej i mieszam drewnianą łyżką, aż połączą się z masą.
Zimne ciasto ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach do blaszki o wym 26x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładam masę makową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 min.
Składniki na lukier ucieram, na gładką masę i smaruję wierzch upieczonego i ostudzonego makowca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 10.01.2016 18:13
dobry do kawy
sliwka 10.01.2016 17:04
Smakowity;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak