Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec japoński

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masa makowa 850 g
jajko 6 szt
kasza manna 6 łyżek
miód 3 łyżki
jabłka 2 szt
rodzynki 3 łyżki
żurawina suszona 3 łyżki
orzechy włoskie siekane 1/2 szk
skórka pomarańczowa kandyzowana 3 łyżki

Polewa

czekolada gorzka 50 g
mleko 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec japoński

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masę makową wymieszać z jabłkami, orzechami, rodzynkami, żurawiną, skórką kandyzowaną, kaszą manną oraz miodem.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, a żółtka utrzeć do białości. Do ubitych żółtek dodawać po łyżce masy makowej i całość cały czas miksować. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę makową. Ciasto piec 50 minut w temperaturze 175 stopni.
Czekoladę rozpuścić, dodać mleko i wymieszać. Przygotowaną polewą posmarować wierzch ciasta. Udekorować kandyzowanymi skórkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 29.12.2016 14:51
pyszne ciasto
Patrycja33 29.12.2016 14:23
smakowicie wyglada:)
Grazyna0211 29.12.2016 14:20
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak