Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec Jagódki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 30 dag
cukier puder 30 dag
margaryna 25 dag
jaja 6 szt.
mleko 6 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
skórka pomarańczowa wg uznania
cukier waniliowy 1 op.
dżem porzeczkowy 4 łyżki

Masa makowa

mak 35 dag
cukier puder 3/4 szkl.
jajko 4 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy wg uznania
rodzynki wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec Jagódki

Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając po jednym żółtku, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, startą skórką pomarańczową i mleko. Wymieszać. Ubić pianę z białek i wmieszać delikatnie w ciasto.
Mak sparzyć i zemleć trzy razy w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, orzechy, rodzynki i wymieszać. Na koniec wmieszać ubitą pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na blaszkę, posmarować dżemem i wyłożyć masę makową. Piec w temp. 180 stopni ok. 40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 31.05.2017 08:46
pyszne ciacho
Marta Ryżek-Kalkowska 06.09.2016 12:07
Chętnie bym się skusiła.
bryndzia93 03.03.2016 11:54
Smaczny makowiec :)
Ela15 07.02.2016 11:49
bardzo dobry
Mama niejadka 05.02.2016 20:56
Pyszny makowiec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak