Makowiec Jagódki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    30 dag
  • cukier puder

    30 dag
  • margaryna

    25 dag
  • jaja

    6 szt.
  • mleko

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • skórka pomarańczowa

    wg uznania
  • cukier waniliowy

    1 op.
  • dżem porzeczkowy

    4 łyżki

Masa makowa

  • mak

    35 dag
  • cukier puder

    3/4 szkl.
  • jajko

    4 szt.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • orzechy

    wg uznania
  • rodzynki

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając po jednym żółtku, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, startą skórką pomarańczową i mleko. Wymieszać. Ubić pianę z białek i wmieszać delikatnie w ciasto.
Mak sparzyć i zemleć trzy razy w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, orzechy, rodzynki i wymieszać. Na koniec wmieszać ubitą pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na blaszkę, posmarować dżemem i wyłożyć masę makową. Piec w temp. 180 stopni ok. 40 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anulka69 31.05.2017 08:46
pyszne ciacho
Marta Ryżek-Kalkowska 06.09.2016 12:07
Chętnie bym się skusiła.
bryndzia93 03.03.2016 11:54
Smaczny makowiec :)
Ela15 07.02.2016 11:49
bardzo dobry
Mama niejadka 05.02.2016 20:56
Pyszny makowiec

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat