Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec drożdżowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 450 g
drożdże świeże 40 g
cukier drobny 80 g
jaja 2 szt
masło 125 g
mleko 150 ml

Masa makowa

masa makowa 850 g

Na wierzch

żółtko jajek 1 szt
mleko 1 łyżka

Porada

Z podanych składników wychodzi tyle ciasta, że śmiało można upiec dwa małe makowce ;) Miałam gotową masę makową w puszce.

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec drożdżowy

Kroki postępowania

1
Drożdże zasypać cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać kilka łyżek ciepłego mleka i tyle mąki, by zaczyn miał odpowiednią konsystencję. Pozostawić na kilka minut.
Krok 1 - Makowiec drożdżowy foto
2
Następnie dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe ustawić w ciepłym miejscu na ok. 60 min.
Krok 2 - Makowiec drożdżowy foto
3
Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt i przełożyć masę makową. Ciasto zwinąć i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajem wymieszanym z mlekiem.
Krok 3 - Makowiec drożdżowy foto
4
Piec w temp. ok. 160 stopni przez ok. 35 min.
SMACZNEGO!
Krok 4 - Makowiec drożdżowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak