Makowiec drożdżowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto drożdżowe

  • mąka pszenna

    450 g
  • drożdże świeże

    40 g
  • cukier drobny

    80 g
  • jaja

    2 szt
  • masło

    125 g
  • mleko

    150 ml

Masa makowa

  • masa makowa

    850 g

Na wierzch

  • żółtka

    1 szt
  • mleko

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makowiec drożdżowy foto
Drożdże zasypać cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać kilka łyżek ciepłego mleka i tyle mąki, by zaczyn miał odpowiednią konsystencję. Pozostawić na kilka minut.
Krok 2 - Makowiec drożdżowy foto
Następnie dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe ustawić w ciepłym miejscu na ok. 60 min.
Krok 3 - Makowiec drożdżowy foto
Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt i przełożyć masę makową. Ciasto zwinąć i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajem wymieszanym z mlekiem.
Krok 4 - Makowiec drożdżowy foto
Piec w temp. ok. 160 stopni przez ok. 35 min.
SMACZNEGO!
Malinka
Z podanych składników wychodzi tyle ciasta, że śmiało można upiec dwa małe makowce ;) Miałam gotową masę makową w puszce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat