Makowiec drożdzowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • mleko

    1/5 szklanki
  • drożdże

    10 dag
  • margaryna

    1/5 kostki
  • cukier

    2 szklanki
  • jajka

    2
  • żółtka

    4
  • sól

  • cukier waniliowy

  • cytryna

  • gotowa masa makowa z bakaliami

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże należy utrzeć z cukrem, dodać troszkę ciepłego mleka i mąki i odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą ilością mleka należy zaparzyć 1/5 mąki, dodać rozczyn, ręsztę mąki, żółtka, jajka, cukier i wyrobić. Wlać roztopioną margarynę, dodać cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Wyrobić i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie wyrobić ciasto, posmarować masą makową, zwinąć i piec około 50 minut w temp. 200 stopni.
Po wystygnięciu ciasto polukrować.
Smacznego:)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 11.11.2012 19:32
smaczne ciasto
kate.500 02.06.2012 08:13
pycha
Kuchareczka2 11.04.2012 10:55
uwielbiam makowiec
olkaaa 08.02.2012 12:51
uwielbiam
Adamorek 13.01.2012 11:39
nie przepadam za makowcem, ale jak ktoś lubi to na pewno jest pyszny:)
banditka 29.11.2011 13:47
mniam
ziutula 28.11.2011 11:18
pora na makowca sie zbliża...
Kuchareczekjeden 24.11.2011 06:49
uwielbiam
jerry1 17.11.2011 14:25
Pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat