Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec Bożonarodzeniowy
1.
Z ciepłego mleka, 2 łyżek mąki, drożdży i łyżki cukru zrobić zaczyn, odstawić aby zaczął pracować. Margarynę rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Do miski wlać zaczyn, dodać mąkę, cukier, żółtka, cukier waniliowy i szczyptę soli, wyrabiać gładkie elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony tłuszcz. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę-ma podwoić swoją objętość.
2.
Masa makowa.Mak zaparzyć gorącym mlekiem i odstawić na 30 min. Orzechy posiekać. Rodzynki namoczyć,a po 10 min ,odcedzić . Mak dwukrotnie przemielić przez maszynkę z drobnym sitkiem. Dodać bakalie , miód i ubite na sztywno białka.wszystko razem dokładnie wymieszać.
3.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte należy podzielić je na 3 części i każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na każdą część ciasta nałożyć 1/3 masy makowej pozostawiając brzegi ciasta bez masy tak ok. 3 cm. Zwinąć placki w roladę podwijając jej końce pod spód. Następnie owinąć rolady papierem do pieczenia, pozostawiając minimalną lukę do rośnięcia. Piec w 180 st 45-60 min.
4.
Białko jajka ubić na niezbyt sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder i sok z cytryny. Polukrować przestygnięte makowce następnie posypać skórkami cytrynowymi, pomarańczowymi i migdałami. Smacznego