Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec Bożonarodzeniowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa makowa

mak 600 g
cukier puder 1 szklanka
mleko 1 i 1/2 szklanki
białko 6 szt
migdały siekane 150 g
orzechy włoskie 70 g
skórka pomarańczowa 4 łyżki
rodzynki 100 g
miód 4 łyżki

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 500 g
mleko ciepłe 200 ml
drożdże świeże 50 g
żółtko jajek 6 szt
masło lub margaryna 150 g
cukier 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Na lukier

białko 1 szt
cukier puder 200 g
sok z cytryny 1/2 łyżeczki

Do posypania

skórka cytrynowa
skórka pomarańczowa
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec Bożonarodzeniowy

Sposób przygotowania
1.
Z ciepłego mleka, 2 łyżek mąki, drożdży i łyżki cukru zrobić zaczyn, odstawić aby zaczął pracować. Margarynę rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Do miski wlać zaczyn, dodać mąkę, cukier, żółtka, cukier waniliowy i szczyptę soli, wyrabiać gładkie elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony tłuszcz. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę-ma podwoić swoją objętość.
2.
Masa makowa.Mak zaparzyć gorącym mlekiem i odstawić na 30 min. Orzechy posiekać. Rodzynki namoczyć,a po 10 min ,odcedzić . Mak dwukrotnie przemielić przez maszynkę z drobnym sitkiem. Dodać bakalie , miód i ubite na sztywno białka.wszystko razem dokładnie wymieszać.
3.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte należy podzielić je na 3 części i każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na każdą część ciasta nałożyć 1/3 masy makowej pozostawiając brzegi ciasta bez masy tak ok. 3 cm. Zwinąć placki w roladę podwijając jej końce pod spód. Następnie owinąć rolady papierem do pieczenia, pozostawiając minimalną lukę do rośnięcia. Piec w 180 st 45-60 min.
4.
Białko jajka ubić na niezbyt sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder i sok z cytryny. Polukrować przestygnięte makowce następnie posypać skórkami cytrynowymi, pomarańczowymi i migdałami. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Linka2107 24.10.2016 22:33
pychotka :)
paniusiaewa 20.10.2016 13:10
Trzeba zbierać już świąteczne przepisy, a Boże Narodzenie bez maku nie może być.
Margo1 11.10.2016 17:23
Wygląda apetycznie
Patrycja33 11.10.2016 10:25
az mi ślinka leci jak na niego patrze =)
Habibi 06.10.2016 14:46
uwielbiamy makowce :) ...no i do świąt już całkiem niedaleko ;)
dodi 06.10.2016 11:02
mniam, mniam
Krystyna32 06.10.2016 08:01
bardzo lubię
gusia1000 05.10.2016 23:50
Znakomite ciasto.
Marta Ryżek-Kalkowska 05.10.2016 22:25
Prezentuje się naprawdę apetycznie.
Iwusia 05.10.2016 22:00
lubię takie makowce
Renataj 05.10.2016 20:04
Moje ulubione ciasto świąteczne, w mojej rodzinie pieczone tylko i wyłącznie na święta:) A prezentuje się naprawdę apetycznie.
Bernadeta1 05.10.2016 19:30
pyszne słodkości, chętnie bym zjadła kawałeczek
bietka 05.10.2016 19:18
pycha , aż do mnie zaleciał już zapach świąt : )
Konczi 05.10.2016 18:23
Jej ... zapachniało świętami ... Pycha!
agnieszka214 05.10.2016 18:19
pycha ciacho
cukiereczek 05.10.2016 18:10
też piekę takie rolady makowe
2milutka 05.10.2016 18:02
apetyczny makowiec
Franciszek 05.10.2016 18:00
zapachniało Świętami
Beatris 05.10.2016 17:20
Wygląda obłędnie i chociaż nie lubię bakalii, skusiłabym się na kawałeczek... Może nawet na dwa :) Przepyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak