Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec bez spodu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 200 g
mleko 300 ml
woda 100 ml
jabłko kwaśne 3 szt
masło 1/2 kostki
jajko 5 szt
cukier 200 g
aromat migdałowy 6 kropli
kasza manna 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec bez spodu

Kroki postępowania

1
Mleko z wodą zagotować.
Do gotującego mleka dodajemy mak i gotujemy mieszając, tak długo aż mak będzie dawał rozcierać się w palcach.
Następnie odcedzamy i studzimy.
Sparzony mak mielimy
Krok 1 - Makowiec bez spodu foto
2
Białka oddzielamy od żółtek.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą pianę.
Następnie dodajemy masło i dalej ucieramy.
Do masy dodajemy mak- miksujemy
Krok 2 - Makowiec bez spodu foto
3
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne.
Jabłka szatkujemy.
Dodajemy je do masy z makiem.
Od razu wsypujemy też kaszę mannę i dodajemy olejek migdałowy
Krok 3 - Makowiec bez spodu foto
4
Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją z ciastem.
Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem.
Pieczemy około godzinę- należy sprawdzać patyczkiem stan upieczenia
Studzimy
Krok 4 - Makowiec bez spodu foto
5
Ciasto po wystudzeniu polewamy lukrem

SMACZNEGO!!!
Krok 5 - Makowiec bez spodu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 22.04.2014 13:58
Fajnie wygląda!!!
w mojej kuchni 22.04.2014 11:35
coś pysznego dla mnie...
Czyki 22.04.2014 10:30
Taki makowiec musi być bardzo wilgotny i smaczny:)
jowant 22.04.2014 10:12
bardzo ładnie wygląda i na pewno tak samo dobrze smakuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak