Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 Gram
jajko 4 Sztuki
drożdże 5 Dag
mleko 1 Szklanka
masło 125 Gram
cukier 0,5 Szklanki
białko 1 Sztuka
masa makowa 400 Gram

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Jajka ubić z cukrem. Do miski wlać drożdże, ubite jajka i mleko. Wyrobić ciasto. Pod koniec dodać roztopione masło. Zagniecione ciasto przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąty. Wyłożyć na nie masę makową. Po bokach ma zostać 2-3 cm wolnego miejsca. Zwiajać każde w rolady. Układać na blachy. Smarować białkiem. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 26.12.2014 22:36
Dobry makowiec.
gosia1988 26.12.2014 18:08
lubię taki :)
mirosława4 26.12.2014 16:31
bardzo lubię
pestka 26.12.2014 15:50
smaczne ciasto z makiem
agnieszka214 26.12.2014 14:20
takie ciasto nigdy mi sie nie znudzi
Seba 26.12.2014 14:14
Uwielbiam makowiec
mysza75 26.12.2014 14:07
ale pyszny makowiec
IZABELA29 26.12.2014 14:06
Na pewno smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak