Makowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Na ciasto:

  • mąka pszenna

    53 dag
  • cukier

    3 łyżki
  • margaryna

    25 dag
  • drożdże

    4 dag
  • jajko

    2
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • Na masę makową:

  • gotowa masa makowa

  • jajko

    3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makowiec foto
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy.
Krok 2 - Makowiec foto
Następnie dzielimy na trzy równe części. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 50 minut. W tym czasie robimy masę makową- do gotowej masy dodajemy żółtka oraz pianę z białek. Mieszamy.
Krok 3 - Makowiec foto
Na blachę posmarowaną tłuszczem wykładamy część ciasta, następnie smarujemy częścią dżemu , potem warstwa maku.
Krok 4 - Makowiec foto
Nastepnie ciasto, znowu dżem i mak. I ostatni kawałek ciasta, który nakłuwamy widelcem. Wkładamy do ciepłego piekarnika na ok. 60 minut do temp. 180.
Krok 5 - Makowiec foto
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 11.08.2016 09:58
mniam pysznosci
ppaulina 27.05.2014 20:40
pyszny :))
Dorian 25.02.2014 20:31
pyszny makowiec
norweska20 20.02.2014 00:09
bardzo lubię
Aannkaa82 17.02.2014 21:18
Pyszne ciacho :)
ben-ka 12.02.2014 12:04
Jak ja lubię takie ciasto!
Seba 11.02.2014 09:17
smaczne ciasto
Motorek 04.02.2014 12:38
pyszne ciasto
romanrafal 25.01.2014 19:10
pyszny makowiec
fotoviderek 04.01.2014 09:48
Uwielbiam wszystko z makiem :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat