Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
mleko 150 ml
masło 10 dag
drożdże 25 dag
żółtko jajek 3 szt
cukier puder 3 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
skorka starta z pomarańczy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 15 minut po czym wymieszać z mąką.Dodać skórkę z pomarańcza, masło i żółtko. Z wszystkich połaczonych skłądników zagnieść ciasto i odstawić na 40 minut.

Przygotować masę :
2 białka
3 szklanki maku
40 g migdałów
20 g masła
3,5 łyżki cukru
3 łyżki miodu

Mak należy spażyć i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać masło, cukier i miód i gotować około 3-4 mnuty. Ostudzić i wymieszać z jednym ubitym białkiem a następnie dodać migdały.

Ciato rozwałkować i posmarować drugim ubitym białkiem następnie wyłożyć i rozsmarować masę makową. Zwinąć ciasto w roladę i piec w temp 180 stopni około 30 minut.

SMACZNEGO !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 10.04.2013 08:59
ojjj chętnie zjem takiego placuszka
Piter 31 02.03.2013 20:33
lubię każde ciasto
kamyk 17.01.2013 21:23
dawno nie jadłem
Fiffi 03.10.2012 22:21
pycha
Roksana1 19.09.2012 21:06
mniam:)
Roksana1 19.09.2012 21:06
mniam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak