Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowiec

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 500 g
jajko 4 szt
masło 150 g
cukier puder 130 g
miód 2 łyżki
aromat migdałowy
orzechy posiekane 100 g
rodzynki 100 g
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżka
mleko 3,2% 1 szkl
jajko 4 szt
cukier 3/4 szkl
mąka pszenna 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: makowiec

Przygotować masę makową. Mak sparzyć w mleku. Następnie osączyć i dwukrotnie zmielić.
Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym żółtku. Następnie dodać mak, miód, parę kropli aromatu migdałowego, posiekane orzechy i rodzynki (lub kandyzowane skórki).
Osobno ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy makowej.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć masę makową.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 180°C.
Ok. 15min. przed końcem pieczenia masy makowej przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
Formę z masą makową wysunąć z piekarnika. Rozłożyć na niej biszkopt i piec dalej ok. 25min. Ciasto sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone w środku. Po upieczeniu pozostawić ciasto przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 29.12.2016 15:55
uwielbiam makowce
dodi 28.12.2016 18:01
pyszniutki makowiec
Jadwiga/Jaga85 28.12.2016 14:43
makowce uwielbiam
Franciszek 28.12.2016 14:14
super do kawy
agnieszka214 28.12.2016 13:40
Alez pyszne lubie ciasta z makiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak