Makowe „ziemniaczki”

Makowe „ziemniaczki”

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki

    200 gram, kakaowe
  • herbatniki

    50 gram, jasne
  • masa makowa

    300 gram
  • masło

    2 łyżki
  • rum

    do smaku
  • bakalie

    100 gram, dowolne
  • mak

    suchy do obtoczenia
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makowe „ziemniaczki”
Herbatniki przekładamy do miski i rozkruszmy w dłoniach.
Krok 2 - Makowe „ziemniaczki”
Do pokruszonych dodajemy masę makową. Łączymy je z ciastami.
Krok 3 - Makowe „ziemniaczki”
Bakalie drobno kroimy (żurawinę i rodzynki nie). Pokrojone dodajemy do masy. Następnie dodajemy rozpuszczone mało.
Krok 4 - Makowe „ziemniaczki”
Całość dokładnie mieszamy dodając rum do smaku. Z gotowej masy odrywamy kawałki i formujemy kulki ( u mnie o średnicy około 2,5-3 cm.
Krok 5 - Makowe „ziemniaczki”
Gotowe obtaczamy w suchym maku.
Tak przygotowany deser odkładamy na około 1 godzinę do chłodu, by kulki stężały.
Jadwiga/Jaga85
Idealnie sprawdzą się na świątecznym stole:).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dodi

23.12.2016 13:39
...i właśnie dzisiaj zamierzam takie zrobić

dodi

15.12.2016 18:06
apetycznie wyglądają

KORAL

04.12.2016 22:57
Ja też robię z masą makową.

Mniam

03.12.2016 15:15
Fajny pomysł z tą masą makową :)

Wiesława1

03.12.2016 09:09
Muszą być pyszne

MagdalenaIC

03.12.2016 00:50
Pysznie :)

gusia1000

02.12.2016 23:42
To coś dla mnie.

Iwusia

02.12.2016 23:08
bardzo smakowite maleństwa

Wiktoria29

02.12.2016 22:31
lubię takie trufelki

Renata9

02.12.2016 21:43
Bardzo fajne i smaczne "ziemniaczki"

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat