Makowe z wiśniami

Makowe z wiśniami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Świąteczne ciasto makowe od serca z sercami dla rodziny. Ciasto jest bardzo dobre i proste do zrobienia. Zachwycimy nim rodzinę, znajomych.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt makowy:

  • mak

    200 gramów
  • mąka tortowa

    4 łyżki
  • jaja

    6 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier

    7 łyżek

Pianka:

  • śmietana kremowa 30%

    600 mililitrów
  • galaretka wiśniowa

    1 opakowanie

Galaretka:

  • wiśnie mrożone

    400 gramów
  • galaretka

    1 opakowanie

Polewa czekoladowa:

  • czekolada gorzka

    100 gramów
  • masło 82%

    50 gramów
  • śmietanka 36%

    125 mililitrów
  • płatki migdałów

    5 łyżek

Pozostałe:

  • galaretka wiśniowa

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka temperatura pokojowa ubijam na sztywno, ale nie przebijam. Dodaję stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijam. Kolejny cukier dodaję jak poprzedni się rozpuści. Na końcu dodaję stopniowo żółtka i mieszam mikserem tylko do połączenia składników. Mąkę przesiewam z proszkiem,dodaję mak i stopniowo wsypuję do ubitych jaj mieszając delikatnie łyżką od spodu. Blaszkę o wymiarach 30x40 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam na nie ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp. 160 stopni i piekę 30-35 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu kroję na pół blat pionowo.

Galaretka:

Galaretkę wiśniową rozpuszczam w szklance wody. Galaretkę zostawiam w szklance i wstawiam do lodówki na noc najlepiej. Galaretkę wyjmuję ze szklanki podgrzewając szklankę w gorącej wodzie przez chwilę. Gwiazdki wycinam nożykiem w kształcie gwiazdki.

Pianka:

Galaretkę wiśniową rozpuszczam w 2/3 szklance wody. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na prawie sztywno. Galaretkę zimną i lekko tężejąca wlewam stopniowo do śmietany i miksuję. Wstawiam na chwilę do lodówki piankę.

Na biszkopt, dolny blat, wylewam połowę pianki, układam słupki gwiazdek, wylewam resztę pianki. Wstawiam do lodówki aż stężeje. Na piance układam wiśnie mrożone, nie rozmrażam ich i wylewam na nie galaretkę rozpuszczoną w 400 ml wody lekko tężejącą. Wstawiam do lodówki. Układam drugi blat makowy.

Polewa:

Czekoladę łamię, przekładam do miseczki, dodaję masło, śmietanę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewę wylewam na biszkopt. Posypuję płatkami migdałowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

29.01.2019 15:01
Pysznie.

Basiliana

17.01.2019 13:00
Podziwiam Twój kunszt w dekorowaniu, te gwiazdki wyglądają ślicznie.

Bożena Matuszczyk

11.01.2019 11:34
Smakowite ciasto ,rodzinka na pewno zadowolona.;)

bietka

10.01.2019 14:03
Pyszne ciacho :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat