Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowe z wiśniami

5.0
(31)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Świąteczne ciasto makowe od serca z sercami dla rodziny. Ciasto jest bardzo dobre i proste do zrobienia. Zachwycimy nim rodzinę, znajomych.

Składniki:

Biszkopt makowy:

mak 200 gramów
mąka tortowa 4 łyżki
jaja 6 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 7 łyżek

Pianka:

śmietana kremowa 30% 600 mililitrów
galaretka wiśniowa 1 opakowanie

Galaretka:

wiśnie mrożone 400 gramów
galaretka 1 opakowanie

Polewa czekoladowa:

czekolada gorzka 100 gramów
masło 82% 50 gramów
śmietanka 36% 125 mililitrów
migdały w płatkach 5 łyżek

Pozostałe:

galaretka wiśniowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Makowe z wiśniami

Biszkopt:

Białka temperatura pokojowa ubijam na sztywno, ale nie przebijam. Dodaję stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijam. Kolejny cukier dodaję jak poprzedni się rozpuści. Na końcu dodaję stopniowo żółtka i mieszam mikserem tylko do połączenia składników. Mąkę przesiewam z proszkiem,dodaję mak i stopniowo wsypuję do ubitych jaj mieszając delikatnie łyżką od spodu. Blaszkę o wymiarach 30x40 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam na nie ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp. 160 stopni i piekę 30-35 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu kroję na pół blat pionowo.

Galaretka:

Galaretkę wiśniową rozpuszczam w szklance wody. Galaretkę zostawiam w szklance i wstawiam do lodówki na noc najlepiej. Galaretkę wyjmuję ze szklanki podgrzewając szklankę w gorącej wodzie przez chwilę. Gwiazdki wycinam nożykiem w kształcie gwiazdki.

Pianka:

Galaretkę wiśniową rozpuszczam w 2/3 szklance wody. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na prawie sztywno. Galaretkę zimną i lekko tężejąca wlewam stopniowo do śmietany i miksuję. Wstawiam na chwilę do lodówki piankę.

Na biszkopt, dolny blat, wylewam połowę pianki, układam słupki gwiazdek, wylewam resztę pianki. Wstawiam do lodówki aż stężeje. Na piance układam wiśnie mrożone, nie rozmrażam ich i wylewam na nie galaretkę rozpuszczoną w 400 ml wody lekko tężejącą. Wstawiam do lodówki. Układam drugi blat makowy.

Polewa:

Czekoladę łamię, przekładam do miseczki, dodaję masło, śmietanę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewę wylewam na biszkopt. Posypuję płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 29.01.2019 15:01
Pysznie.
Basiliana 17.01.2019 13:00
Podziwiam Twój kunszt w dekorowaniu, te gwiazdki wyglądają ślicznie.
Bożena Matuszczyk 11.01.2019 11:34
Smakowite ciasto ,rodzinka na pewno zadowolona.;)
bietka 10.01.2019 14:03
Pyszne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak