Makowe ślimaki Eli

Makowe ślimaki Eli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • drożdże

    5 dkg
  • jajka

    2 szt
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • mleko

    250 ml
  • margaryna

    125 g
  • gotowa masa makowa

    900 g
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Margarynę roztopić i przestudzić.Mąkę przesiać przez sitko.Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem,łyżeczką cukru,łyżeczką mąki i zostawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać cukier,cukier waniliowy,1 jajko,wyrośnięte drożdże,przestudzoną margarynę i wyrobić ciasto.Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką kuchenną i zostawić do wyrośnięcia.Drugie jako roztrzepać.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt na posypanej mąka stolnicy.Na cieście rozsmarować masę makową,zwinąć od dłuższego końca i pokroić w 2 centymetrowe plastry.Plastry ciasta układać na blasze wyłożonej pergaminem formując okrągłe ślimaki,smarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.przez około 25 minut.Smacznego!

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

08.01.2017 16:00
Uwielbiam to.

agnieszka137

14.07.2011 23:50
Ładnie się prezentują i na pewno są przepyszne ... mniam ...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat