Makowe muffinki z malinami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka

    300 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • mak

    50 g suchego
  • maliny

    150 g
  • jajko

    1 duże
  • olej

    90 ml
  • maślanka

    220 ml
  • cukier

    150 g
  • cukier waniliowy

Dekoracja

  • śmietana 30%

    1 szkl + śmietan-fix
  • cukier puder

    1 łyżka
  • maliny

    18 szt. dorodnych
  • mak

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. W jednej misce mieszamy maślankę, rozmącone jajko, olej i oba cukry.
W drugim naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem, sodą i makiem.
Łączymy składniki z oby naczyń, na koniec dodajemy maliny i bardzo delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do papilotek, pieczemy przez 20-22 minuty w 180*C, studzimy.
2. Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan-fixem.
Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy śmietanę na babeczki, dekorujemy suchym makiem i malinami.
benka
Porcja ciasta na 18 sztuk.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 30.06.2017 14:12
bardzo apetyczne muffinki
ilka01 30.06.2017 14:02
pyszności ....:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat