Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowe grzebyki

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
margaryna 0,5 kostki
mleko 0,5 szklanki
drożdże 5 dag
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 2 sztuki
sól 1 szczypta

MASA MAKOWA

mak 200 gram
rodzynki 1 garść
orzechy włoskie 1 garść
miód 3 łyżki
cukier puder do smaku
masło 1/4 kostki
olejek migdałowy
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
mąka 1 łyżka
jajko 2 sztuki
kakao 1 łyżka

DODATKOWO

jajko do posmarowania
cukier kryształ gruba rafinada

Porada

Mak w połączeniu z ciastem drożdżowych daje nam iście „królewskie połączenie”. Polecam, szczególnie w okresie Świąt Bożego narodzenia, ale nie tylko!

Przepis i sposób przygotowania na: Makowe grzebyki

Kroki postępowania

1
Mleko przelewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto. Następnie podgrzewamy je lekko i dodajemy do niego pokruszone drożdże, cukier oraz tyle mąki by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Składniki mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce.
Między czasie margarynę rozpuszczamy i lekko studzimy.
Krok 1 - Makowe grzebyki foto
2
Do gotowego rozczynu dokładamy pozostałą ilość mąki, cukier waniliowy, jajka oraz szczyptę soli. Zarabiamy ciasto. Pod koniec dokładamy rozpuszczony i przestudzony tłuszcz. W dalszym ciągu zagniatamy. W sumie ciasto wyrabiamy około 15 minut. Gotowe powinno odchodzić od ręki i garnka. Tak przygotowane ponownie odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Makowe grzebyki foto
3
Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. Wzdłuż dłuższego boku układamy pas masy makowej. Zawijamy rulonik, który odcinamy od reszty ciasta. Dokładnie sklejamy brzegi.
Krok 3 - Makowe grzebyki foto
4
Z uzyskanego rulonu odcinamy odcinki około 10 cm. Nacinamy je w kilku miejscach (4-5), przekładamy na blaszkę. Umieszczone na blaszce smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy w 180˚C około 20 minut.
Czynność powtarzamy do momentu skończenia ciasta.
Krok 4 - Makowe grzebyki foto
5
MASA MAKOWA:
Mak sparzamy. Gotowy odsączamy, studzimy i mielimy 2 razy.
Do zmielonego dokładamy pozostałe składniki: jajka, mąkę, byłe tartą, proszek do pieczenia, kakao, rozpuszczone masło, bakalie oraz olejek migdałowy . Całość miksujemy, ewentualnie dokładamy cukru pudru do smaku. Gdyby masa była luźna dokładamy jeszcze bułki tartej (wszystko zależy jakiej wielkości użyjemy jajka).
Krok 5 - Makowe grzebyki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 28.11.2014 08:52
bardzo fajne
gusia1000 27.10.2014 20:30
Lubię mak, więc to coś dla mnie.
Anna133 26.10.2014 07:59
pięknie podane i na pewno smaczne
pajbek 25.10.2014 20:59
Pyszne :-)
monika141 25.10.2014 19:12
ślicznie wyglądają i na pewno są pyszne
paula99926 25.10.2014 17:46
jakie apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak