Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"makowa panienka" z jabłkowym błonnikiem i śmietaną buraczkową...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 1/2 szklanki
masa makowa 200 gram
masło lub margaryna 1/2 kostki
mąka tortowa 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 8 sztuk
kardamon 1 łyżeczka
cukier 2 łyżki
błonnik 4 saszetki
śmietana kremówka 250 ml
cukier puder 2 łyżki
sok z buraków 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
owoce kandyzowane - ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: "makowa panienka" z jabłkowym błonnikiem i śmietaną buraczkową...

Kroki postępowania

1
masło miękkie, jajka, cukier, masa makowa utrzeć dobrze mikserem
Krok 1 - "makowa panienka" z jabłkowym błonnikiem i śmietaną buraczkową... foto
2
dodać przesianą mąkę z proszkiem i utrzeć gęste ciasto
Krok 2 - "makowa panienka" z jabłkowym błonnikiem i śmietaną buraczkową... foto
3
obrane jabłka szara reneta obrana ze skórki

zetrzeć jabłka na grubszych oczkach tarki i wymieszać z cukrem, kardamonem, błonnikiem

błonnik w trakcie pieczenia zagęści jabłka
Krok 3 - "makowa panienka" z jabłkowym błonnikiem i śmietaną buraczkową... foto
4
tortownica 24cm - dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem i tartą bułką

do blaszki wyłożyć z 3/4 ciasta - dać jabłka - dać resztę ciasta
Krok 4 - "makowa panienka" z jabłkowym błonnikiem i śmietaną buraczkową... foto
5
piec w 200C około 45 minut, po upieczeniu dobrze wystudzić ciasto
Krok 5 - "makowa panienka" z jabłkowym błonnikiem i śmietaną buraczkową... foto
6
wyciśnięty sok z buraków podgrzać tyle, aby żelatyna się w nim rozpuściła i ostudzić

śmietanę 36% ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania wlać sok z buraków z żelatyną i ubić na sztywno
Krok 6 - "makowa panienka" z jabłkowym błonnikiem i śmietaną buraczkową... foto
7
szprycą nałożyć bitą śmietanę i ozdobić kandyzowanymi owocami
Krok 7 - "makowa panienka" z jabłkowym błonnikiem i śmietaną buraczkową... foto
8
ciasto jest przepyszne i warte polecenia.......SMACZNEGO!!!
Krok 8 - "makowa panienka" z jabłkowym błonnikiem i śmietaną buraczkową... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 21.11.2013 18:44
łał ale cudo. wygląda nieźle - chętnie bym spróbowała :)
fotoviderek 21.11.2013 10:02
Super ciacho :)
IZABELA29 21.11.2013 08:59
ciekawy przepis
Milka100 20.11.2013 22:37
pyszny ten placek
Sroczka 20.11.2013 22:31
Ależ pyszności podajesz.
norweska20 20.11.2013 22:10
ciekawa jestem smaku tego ciasta- sok z buraczków, kremówka i masa makowa-mieszanina smaków ...wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak