Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowa bagietka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
drożdże 1/2 kostki
mleko ciepłe 1 szklanka
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
margaryna 60 gram
mak sypki
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Makowa bagietka

Kroki postępowania

1
Drożdże mieszamy z cukrem i odrobiną mąki w ciepłym mleku. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do czasu wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę i sól, a gdy drożdże wyrosną dodajemy je do reszty. Margarynę rozpuszczamy i wlewamy do miski. Wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części.
Krok 1 - Makowa bagietka foto
2
Każdą część rolujemy i rozpłaszczamy na blacie. Wówczas formujemy bagietkę metodą kopertową tak jak na zdjęciu.
Krok 2 - Makowa bagietka foto
3
Uformowaną bagietkę smarujemy rozmąconym jajkiem i obtaczamy w sypkim maku.
Krok 3 - Makowa bagietka foto
4
Bagietki wykładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 25 minut.
Krok 4 - Makowa bagietka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 20.09.2011 22:17
smakowicie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak