Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowa babka z pomarańczowo-czekoladową polewą...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składnik niedostępny - w opisie

Przepis i sposób przygotowania na: makowa babka z pomarańczowo-czekoladową polewą...

Kroki postępowania

1
składniki:
margaryna 15 dag, jajka 6 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 1 łyżeczka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka, dżem śliwkowy 6 łyżek, mak niebieski mielony 200 gram, czekolada pomarańczowa 100 gram, sok z 1 pomarańczy

jajka, miękką margarynę, cukier, aromat waniliowy mikserem utrzeć do spienienia masy z 4 minuty na dużych obrotach
Krok 1 - makowa babka z pomarańczowo-czekoladową polewą... foto
2
wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, suchy mielony niebieski mak, dodać dżem śliwkowy i połączyć mikserem składniki
Krok 2 - makowa babka z pomarańczowo-czekoladową polewą... foto
3
forma silikonowa z kominkiem 24 cm, masę przełożyć do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, do suchego patyczka, babkę wystudzić w formie i zimną wyjąć na talerz
Krok 3 - makowa babka z pomarańczowo-czekoladową polewą... foto
4
czekoladę o smaku pomarańczy razem z sokiem wyciśniętym z pomarańczy sokiem w garnuszku na małym ogniu roztopić mieszając i od razu polać wierzch babki, zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy - makowa babka jest bardzo łatwa, szybka i przede wszystkim pyszna, polewa z czekolady pomarańczowej z sokiem pomarańczowym smakuje wybornie na tej babce..........SMACZNEGO!!!
Krok 4 - makowa babka z pomarańczowo-czekoladową polewą... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 19.03.2018 19:45
Ta czekolada... mniam. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak