Maki Sushi z Tuńczykiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • nori

    5 szt
  • ryż do sushi

    250 g
  • ocet ryżowy

    1 łyżki
  • sos sojowy

    1 łyżki
  • cukru

    2 łyżki
  • polędwica z tuńczyka

    150 g
  • ogórka zieloneg

    1/2 szt
  • mango

    1 szt
  • wasabi

    5 g
  • sos sojowy

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotować ryż do sushi(najpierw porządnie wypłukać pod bieżącą wodą, gotować od zimnej wody pod przykryciem w proporcjach ryż/woda 1/2, gotować na dużym ogniu do zagotowania wody następnie zredukować płomień i gotować jeszcze 10 minut, następnie wyłączyć gaz i zostawić ryż wciąż pod przykryciem na kolejne 10 minut, ryz przełożyć do miski (NIE METALOWEJ) , dodać ocet, sos sojowy i cukier, mieszać co kilka minut aż do wystudzenia). tuńczyka, mango i ogórka pokroić w długie paski. Chłodny ryż nakładać na płaty nori (na 2/3 powierzchni), po środku ryżu ułożyć łososia, awokado i ogórka, brzeg bez ryżu zwilżyć lekko wodą i zwinąć od strony ryżu za pomocą maty bambusowej. Pokroić na kawałki za pomocą ostrego noża bez ząbków. Podawać z sosem sojowym wymieszanym z odrobiną wasabi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Szarrikka 03.01.2011 18:56
Świetne zdjęcie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat